Politseinikud jagavad täna hoolivatele autojuhtidele kommi

Lauri Habakuk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alkomeeter.
Alkomeeter. Foto: Ants Liigus

Täna kontrollivad politseinikud kogu Eestis autojuhtide kainust, kõik seaduskuulekad autojuhid saavad tänutäheks politseinikelt kommi.

Tavatu operatsioon sündis koostöös veebirakendusega Teomeeter, kus inimesed andsid eri lubadusi liikluskultuuri parandamiseks. "Meie lubasime enda poolt, et politsei teeb liiklejatele üllatuse, kui koguneb 100 000 liiklusalast lubadust," lausus politseikapten Sirle Loigo. "Loodan siiralt, et täna saavad kõik kommid otsa ja kõik autojuhid on kained."

Tänavu on politseinikud kõrvaldanud liiklusest juba pea 900 juhti, kes poleks tohtinud rooli istuda. Mullu toimus joobes juhtide süül 165 liiklusõnnetust, milles hukkus seitse ja sai vigastada 214 inimest.

Teomeeter.ee pakub ideid argitegudeks, millega igaüks saab ise Eesti kultuuri ja väärtusi kujundada. Teomeetri esimene teema on liikluskultuur ja ligikaudu 17 000 inimest on andnud praeguseks üle 101 000 lubaduse, mis aitavad muuta liiklust turvalisemaks.

Enim on lubadused olnud seotud alkoholiga: üle 6600 inimese lubasid mitte istuda joobes rooli ja üle 5200 inimese lubasid mitte istuda autosse, mille juht on joobes. Palju on lubatud varuda teekonnaks aega, tänada kaasliiklejaid lahkuse eest ja näidata suunda vähemalt kolm sekundit enne pööret või reavahetust.

Loigo usub, et kui kõik need lubadused saavad teoks, muutub liiklus palju turvalisemaks ja paljud suuremad ja väiksemad liiklusõnnetused hoitakse ära.

Teomeetri tegevjuhi Halliki Voolma sõnutsi on 100 000 liikluskultuuri arendavat lubadust Eesti rahva suur kingitus iseendale. "Liiklusõnnetuste vähendamise kõrval muudavad need lubadused liiklemise kindlasti järjest viisakamaks, hoolivamaks ja meeldivamaks," lausus Voolma. Nii julgustas ta kõiki Teomeeter.ee lehel lubaduste andmist jätkama.

Teomeeter loodi Eesti Vabariigi 100. sünnipäeva programmi raames. Peale liiklusteema saab Teomeetris panustada tegudega turvalisemasse alkoholikultuuri, järge ootavad tarbimistarkuse ja keskkonnahoiu teod. Iga teema siht on koguda vähemalt 100 000 tegu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles