Kõmsi Metall laienes oliivisalusse

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tootmishoones peavad töötajad joonise üle aru 3D-traadipainutuspingi juures.
Tootmishoones peavad töötajad joonise üle aru 3D-traadipainutuspingi juures. Foto: Mailiis Ollino

Hanila valla kassasse laekub kümnendik maksutulust suurimalt tööandjalt aktsiaseltsilt K.Met, mis veerandsada aastat on küla keskel tegutsenud ja traattoodete valmistamiselt laienenud taimede kasvusubstraatide valmistajaks ja oliiviistanduse omanikuks.

Ettevõtte maa-ala on korraliku võrkaiaga piiratud, sellest väljapoole jääb valgetüveline kaasik ja kulgeb külaelu. Hooned on ehitatud kolhoosiajal: kaarhall, töökoda, garaaž, kombainide katusealune. Õu tundub avar, hooned suured, kuid aastatega on AS K.Met sedavõrd arenenud, täiuslikumaid seadmeid liisinud, hakanud oma kaubamärgi tooteid valmistama. Nii nagu kitsast kinga on keeruline jalga suruda, on tootmispinna ruutmeetrite nappuses vaevleva ettevõttega põhimõtteliselt sama lugu: seinu ei anna laiemaks ehitada.

“Me ei ole siia enam väga suuri investeeringuid teinud, tahame siit mingil ajal välja kolida, nüüdisaegsematesse hoonetesse, sest need siin ei vasta meie vajadustele ega tingimustele. Tahame tootmise logistika ühe joone peale sättida, et ühest otsast läheb materjal sisse ja teisest toode välja,” seletab K.Meti juhataja Mardo Leiumaa ja nihutab kontorilaual lähemale kausta tulevase tootmishoone ja ettevõtluskeskuse projektiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles