Tee rahvateadust! Suvine aialinnupäevik kutsub loodushuvilisi liituma

Eno-Gerrit Link
, veebilehe toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tihane söögimajas.
Tihane söögimajas. Foto: Ants Liigus/Pärnu Postimees

Eesti ornitoloogiaühingu rahvateadusprojekt suvine aialinnupäevik alustab täna oma neljandat hooaega.

Aialinnupäevikuga oodatakse liituma kõiki loodushuvilisi, et jälgida meie aedades pesitsevate linnuliikide leviku ja pesitsusedukuse muutusi, koguda teadmisi aialooduse kohta.

Suvise aialinnupäeviku veebirakendusse saab igaüks luua isikliku aialinnupäeviku, kuhu kirja panna kõik aias kohatud ja pesitsevad linnud ning muud juhuvaatlused selgroogsete, tolmeldajate ja fenoloogiliste tähelepanekute kohta.

Päevikusse saab märkida, millal hakkasid õitsema taimed ja ilmusid välja esimesed putukad. Kaardirakendus võimaldab jälgida ülejäänud osalevate aedade tulemusi, salvestada ja välja printida oma päevikusse sisestatud andmed ja elamused.

Kolme tegevusaastaga on suvisest aialinnupäevikust kujunenud Eesti suuruselt teine rahvateadusprojekt, kus mullu osales ligikaudu 1000 loodusvaatlejat, kes panid päevikusse kirja üle 27 200 liigivaatluse.

2016. aastal pesitses suvise aialinnupäeviku projektis osalejate aedades 78 liiki linde (keskmiselt 4,3 liiki aia kohta), kellest sagedasemad olid kuldnokk, rasvatihane ja linavästrik. Tulemustest selgus, et hea pesitsusaasta oli mullu rasvatihasel, kuid kehvapoolne näiteks metsvindil, linavästrikul ja suitsupääsukesel. Meie rahvuslinnul oli 2016. aastal keskmiselt 4,14 poega, mis on küll palju parem kui 2014. aastal (3,87 poega), kuid kehvem 2015. aastast (4,33).

Põhjalikumalt saab mullustest tulemustest lugeda aialinnupäeviku kodulehelt.

Suvine aialinnupäevik kestab 1. märtsist 8. oktoobrini. Aialinnupäeviku tegemisi kajastab Looduskalender.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles