Veetke koolivaheaeg uimastiteta

, Lääne prefektuuri ennetusteenistuse vanem
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liilia Mänd.
Liilia Mänd. Foto: PP

Soovitus ”Ära tarbi keelatud ja sind kahjustavaid aineid” on ehk mõneti küll kulunud, kuid väärt nõuanne. Kujunenud arvamused, et mokatubakas pole nii kahjulik kui tavaline tubakatoode, et lahja alkohol kahjustab tervist vähem kui kange või et kanep polegi ohtlik narkootikum, on kindlasti väärad.

Noortele

Samuti on levinud ”kaval” trend kasutada nii-öelda legaalseid narkootikume, nagu seda olid veel mõni aeg tagasi spice, ibiza, to mind, mis alates tänavu veebruarist on keelatud ainete nimekirjas, seega illegaalsed.

Tegelikkuses ei olegi ju inimese tervise seisukohast tähtis see, kus nimekirjas mõni aine parasjagu on. Oluline on selle aine kasutamisel tekkiv toime. Siinkohal mängib määravat rolli muidugi noore enda otsus, kuid lõbus seltskond ja põnevuse ihalus võivad kaine mõistuse varjutada. Nii ei mõelda kahjuks, millist elu tahetakse. Kas soovitakse tunda rõõmu vabadusest, sõpradega koosolemisest ja kõigist nendest toredatest ja arendavatest valikutest, mis noortele pakutakse. Või leida end ühel päeval kurvas olukorras, kus elu üle on kontrolli saavutanud sõltuvusained, jättes noore ilma nii rahast, headest suhetest vanemate ja sõpradega kui võimalustest ise oma elu üle otsustada.

Eelseisev koolivaheaeg pakub järjekordset puhkust: jätkub enam vaba aega meelelahutuseks ja niisama olemiseks. Mõistlik on koos oma heade sõprade ja vanematega planeerida see nädal just selliseks, et hiljem oleks mõnus vaheaega meenutada ja puhanuna viimast kooliveerandit alustada. Olgu teie plaanid sellised, kus pole ruumi pahandustele ega õnnetustele!

Lapsevanematele

”Minu laps küll selliste asjadega ei tegele”, on kõige tavapärasem arvamus lapsevanematelt, kui juttu tuleb uimastite tarbimisest. Õnneks on neil enamjaolt õigus, kuid kui tihti mõtleme sellele, kuidas kujunevad uurimuste tulemused selliseks, et uimasteid on tarbinud juba 10–11aastased lapsed? Neid varustavad aga enamasti just oma tuttavad või lausa sõbrad.

Esimesele sigaretile ei pööra vanemad võib-olla väga suurt tähelepanu, kuid narkootikumide tarvitajad on alustanud oma ”karjääri” nimelt tubakatoodete tarbimisega. Brošüürist ”Tragöödia kirjades. Ei narkootikumidele!” (V. Kukk, 2003) võime lugeda noorte enda jutustatud lugusid lihtsast algusest õõvastava lõpuni.

Head abimehed on eri väljaanded ja internet, kust saab mitmekesist ja üksikasjalikku informatsiooni selle kohta, kuidas ja mida oma lapse käitumises või välimuses märgata, kust vajadusel abi leida (näiteks narko.ee).

Tähtis on lapsevanema tahe olla oma lapse kõige suurem toetaja ja teejuht. Samuti on apteekides ja vastavates müügikohtades kättesaadavad testid nii narkootikumide kui tubakatoodete tarvitamise kontrollimiseks.

Vanema kõige olulisem oskus on osata saavutada ja hoida häid suhteid oma lapsega. Olgugi see keeruline ja vajagu nii palju aega kui tahes, tasub kulutatud energia end kuhjaga ära õnneliku ja terve lapse näol.

Sugugi vähem tähtis pole hoida häid suhteid oma lapse sõpradega, sest just nendega veedab teie laps enamiku ajast. Tundke ja hoidke enda laste sõpru, lubage neid oma koju ja hoolige sellest, et teie lapsel nendega mõnus ja turvaline oleks!

Mõnusat ja turvalist vaheaega teie peredele!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles