Piret Potisepp: Edukas eksport nõuab tahtmisest enam

Piret Potisepp
, kaubandus- ja tööstuskoja teenuste direktor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piret Potisepp.
Piret Potisepp. Foto: PP

Eesti ettevõtete ekspordivõimekus pole oluline vaid ekspordiettevõttele käibe suurendamiseks, vaid kogu Eestile, et siinne majandus ei jääks seisma või hakkaks tööle tagurpidikäiguga.

Pärnumaal tegutseb 2015. aasta andmetel 639 ekspordiettevõtet, mis koguväärtuses vedasid toona kaupa välja üle 565 miljoni euro eest. Viimastel aastatel on Eesti ekspordiettevõtete arv küll kasvanud, ent maht vähenenud. Pärnumaa ekspordi mahtki langes 2014. aastaga võrreldes üle 20 miljoni euro võrra. Üks põhjuseid on vähene teadlikkus sihtturu võimaluste ja piirangute kohta. Tihti ebaõnnestutakse korraliku ekspordiplaani puudumise tõttu. Aga kuidas olukorda parandada?

2015. aasta ekspordiuuringust selgus, et Eesti ettevõtjaid takistavad väljaveol peamiselt sihtturu eripärad, nõrk konkurentsipositsioon sihtturul, ent muudki tegurid. Kuigi peaprobleemina toodi välja rahanappus investeerimaks eksporti, selgus uuringust, et probleemina tunnetatakse vähest välisvõrgustikku (23 protsenti vastanutest), aga ka kesist müügi- ja turundusoskust (25 protsenti). Üsna samasugused tulemused selgusid Pärnumaa ettevõtlus- ja arenduskeskuse tellitud Pärnumaa ettevõtlusuuringus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles