Pärnumaa lapsed esinesid Estonia laval

Karin Klaus
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnumaa noored said lavastust ette valmistada professionaalide käe all.
Pärnumaa noored said lavastust ette valmistada professionaalide käe all. Foto: Erakogu

Rahvusooperis Estonia etendus noorte teatri-happening “Armastus salakaubaks”, kus teiste seas lõid kaasa Pärnumaa õpilased.

Euroopa kultuuripealinna Tallinn 2011 projekti “Täna teeme ooperit” raames kehastus Eesti eri paigust kokku tulnud 330 noort lauljateks, tantsijateks, pillimeesteks, tantsijateks, kunstnikeks, dekoraatoriteks, õmblejateks, lavameistriteks, dramaturgideks.

Kokku saadi üheks napiks nädalalõpuks, mille tulemuseks mängiti 13. märtsil Estonia teatrisaalis publikule kaks etendust.

Noored laval ja lava taga

Ettevõtmisele pani õla alla Euroopa kultuuripealinn Tallinn 2011, mille eesmärk oli tuua pealinna suurima teatri muusikamaagia lähemale kogu Eesti noorsoole.

Seni on rahvusooperi igasuvisest projektist „Täna teeme ooperit“ osa saanud vaid Tallinna lapsed, seekord lõid happening’is pealinlaste kõrval kaasa Pärnu- ja Tartumaa, Ida- ja Lääne-Virumaa, Harju-, Rapla- ja Saaremaa õpilased.

Klassikalise ooperi- ja balletimuusika hittidel põhinevas lavastuses otsiti lahendust meie aja probleemidele: rahapuudus, pangalaenud, majanduslangus ja võimalik maailmalõpp. Kas selle kõige keskel leidub kohta unistustele ja lootusele või muutuvad armastus ja tunded tänapäeval salakaubaks?

Noori juhendasid dirigent Priit Aimla, lavastaja Ivo Eensalu, koreograaf Lemme Saarma, kunstnik Jane Kaas, noortetöö juht Mailis Kuur ja paljud teised Estonia töötajad, fännid ja vabatahtlikud abilised.

Pärnumaalt osalesid Pärnu-Jaagupi muusikakooli, Pärnu-Jaagupi gümnaasiumi, Sindi gümnaasiumi ja Are põhikooli noored, Pärnu Kunstide maja noored baleriinid ja lavakujunduse-butafooria eriala õpilased.

Pärnu-Jaagupi muusikakooli lapsed mängisid lavastuse orkestris. Muusikud said noodid lavastuse muusikaga harjutamiseks kätte juba varem, samuti tegi Estonia meeskond koolides eelproove, kuid lavastuse tantsud, laulud ja liikumine said lõplikult valmis rahvusooperis nädalavahetusel.

Ooper lastele lähemale

Kahe päevaga kohandati lastega koos näitlejatele sobivaks kostüümid, kujundati lava, õpiti selgeks laulud, liikumine ja rollid.

“Meilt osales projektis 24 õpilast, põhiliselt 10-15aastased noored,” rääkis Pärnu-Jaagupi gümnaasiumi huvijuht Anne Alus. “Lastele meeldis väga ja neil oli põnev näha, kui pikk protsess on kogu ooperi ettevalmistus, kui suurt tööd see kõigile tähendab, grimeerijatest õmblejate, muusikute ja näitlejateni. Tore oli lavastuse kandev idee, mis andis lootust, et armastus päästab maailma.”

Sindi gümnaasiumist käis Estonias 25 õpilast koos õpetajate-juhendajatega. Kooli arendusjuhi Sigrid Jamnese sõnutsi oli nädalalõpp lastele väga pingeline, kuna proovid kestsid terve laupäeva ja pühapäeva hommiku, kuid ooperilaval saadud kogemused väärisid vaeva ning emotsioonid etendustest olid kõigil ülevad.

“Meid tervitati ja võeti väga südamlikult vastu, lapsed said kaela nimesildid ja rollide nimetused,” meenutas Jamnes. “Kõik osalejad jagati gruppidesse, meie kooli lapsed olid põhiliselt näitlejad. Iga grupiga töötasid oma ala spetsialistid, kes noored laulma, tantsima ja muusikat tegema õpetasid, soovijad proovisid grimeerija, õmbleja, lavatöölise ametit.”

Sindi gümnaasiumi õpetaja ja näiteringide juhendaja Eneli Arusaar kiitis samuti laste vastupidavust ja suurt huvi ooperimajas toimunu vastu. Lapsed said teada, kes on maestro, mis on kulminatsioon ja avamäng, ooperiraamatut uuriti koduteel bussiski.

“Etenduse lõpus aplodeerisid inimesed saalis seistes ja noored olid hämmastunud, saades teada, et see on publiku tänu neile tehtud töö eest,” ütles õpetaja. “Oleme rahvusooperi kollektiivile südamest tänulikud selle võimaluse ning väga lahke vastuvõtu eest.”

Etenduses kaasa löönud õpilane Helen Lehtmets kinnitas, et laval esinemine oli uskumatu tunne. “Seda elamust peab ise tunnetama,” arvas tüdruk. “Näitleja amet on väga raske, kogu aeg peab pingutama. Kõik oli viimase peal!”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles