Priit Ruut: Pärisorjus hiilib tagasi tänapäevases vormis

Priit Ruut
, Sauga vallavolikogu liige, vallavanem 2011–2017
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Priit Ruut.
Priit Ruut. Foto: PP

Läinud aastal võisime tähistada 200 aasta möödumist pärisorjuse kaotamisest Eestimaal. Paraku on juhtunud nii, et osa inimeste priiusepõli hakkab otsa saama mullu vastu võetud haldusreformi seaduse tõttu.

Orjuse ajal koosnes mõisnike vara maaomandist, millest osa moodustasid talupojad ehk pärisorjad, kes oma töö ja kümnisega pidid mõisniku hea elujärje eest seisma. Kui maade ja mõisatega kaubeldi, olid osa kaubast orjad, kes sellel maavaldusel elasid ja tehingu hinda mõjutasid.

Tänapäeval oleme käimasoleva haldusreformi kaudu jõudnud ajastusse, kui käib täpselt samasugune kauplemine, kuid mõisnike asemel on meie enda valitud vallavolinikud ja orjade asemel vallaelanikud, kelles ei suudeta näha enam inimesi, vaid ainult maksumaksjaid. Selle ehe näide on Sauga vald, kus volinikud on teinud otsuse ühendada vald kolme omavalitsusega, ent elanikud soovivad ühineda hoopis teises suunas: Pärnu linnaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles