Orhideede pildistaja vaatas karuga tõtt

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa kõige suuremate õitega orhidee on kaunis kuldking, mida rahvasuu kutsub pruudi-, saksakingaks ja kukulinnupätadeks. Sellele orhideeliigile meeldib poolvarjuline kasvukoht, seega kui võsa saab liiga palju, taandub selle ees ka neitsiking.
Euroopa kõige suuremate õitega orhidee on kaunis kuldking, mida rahvasuu kutsub pruudi-, saksakingaks ja kukulinnupätadeks. Sellele orhideeliigile meeldib poolvarjuline kasvukoht, seega kui võsa saab liiga palju, taandub selle ees ka neitsiking. Foto: Arno Peksar

Kõdu-koralljuurt otsides oli Arno Peksar sedavõrd keskendunud selle orhideeliigi leidmisele, et ei märganudki, kuidas suur karu teda paarikümne meetri kauguselt üksisilmi jälgib.

Rabaäärses metsas kukkusid käod, mai lõpu ilm oli ilus ja Eesti ühe väheste orhideepildistaja silmad püsisid maas kinni, sest klorofüllitut ja tavaliselt üksi kasvavat taime on kevadrohelises metsas raske märgata isegi treenitud silmaga.

“Lähen seal nohisedes omaette ja ühel hetkel käib metsas raks, tõstan pilgu üles ja karu jälgib mind: toetab esimeste käppadega längus männi tüvele ja vaatab mulle otsa,” on nüüdki veel Hanila vallavanema ja kirgliku looduslike orhideede jäädvustaja jutus tunda ärevust. “Kalkuleerisin mõttes, mida teha. Teadsin, et tagurpidi minna ei tohi, see võib ründe põhjustada. Valju häält ega järsku liigutustki tohi teha. Et rahumeelselt lahku minna, hakkasin vaikselt haukuma nagu koer ja siis ta pani müdinal minema. Tol momendil, kui karu läks, lõi küll adrenaliini põhja ja pulsi üles.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles