Naiskodukaitse kogub mälestusi

Veste Roosaar
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Naiskodukaitse arhiiv

Naiskodukaitse ja Eesti Rahva Muuseumi ühisettevõtmisena on kavas koguda mälestusi naiskodukaitsjate ja Kaitseliidu noorteorganisatsioonide liikmete tegevusest enne Teist maailmasõda.
 

Naiskodukaitse ja Eesti Rahva Muuseumi koostöös korraldatava meenutuste kogumise eesmärk on saada teada võimalikult palju Naiskodukaitse, Noorte Kotkaste ja Kodutütarde liikmete ja juhtide igapäevase tegevuse, eluolu ja väljaõppe kohta enne Teist maailmasõda.

“Kui teile on teada, et maakonnas elab mõni endine naiskodukaitsja, kodutütar, noorkotaks või inimene, kellel on mälestusi organisatsiooni(de) kunagistest tegemistest, võtke palun ühendust,” kutsus Naiskodukaitse Pärnumaa ringkonna juhatuse liige Ave Rallmann üles.


Mõni inimene pole ehk varmas kirjapulka haarama, küll aga võib ta olla nõus suuliselt mälestusi jagama. “Kui tunnete mõnd ennesõjaaegset naiskodukaitsjat või kedagi, kes sooviks mälestusi jagada, aga teil endal pole võimalust teda intervjueerida, palume sellest teada anda Tartu või Pärnu naiskodukaitsjatele,” selgitas Rallmann.

Et sõjaeelseid Naiskodukaitse liikmeid on elus vähe, on Rallmanni jutu järgi tänuga oodatud ka sellised mälestused, mida on Naiskodukaitse või kaitseliitlike noorte kohta kuuldud kelleltki teiselt: isalt-emalt, vanaisalt-vanaemalt, sugulaselt, naabrilt või naabri sugulaselt. Oodatud on ka sõjaeelsete kodutütarde ja noorkotkaste mälestused Naiskodukaitse kohta.

Kui kellelgi on varasemalt kogutud vastavaid materjale, soovitas Rallmann edastada nende koopiad Eesti Rahva Muuseumile, kes on tänulik nii säilinud dokumentide, fotode või muude kirjalike ja esemeliste materjalide eest.

Mälestuste kogumine kestab 15. novembrini. Mälestused tuleb saata aadressil Eesti Rahva Muuseum, Veski 32, 51014 Tartu. Märgusõna „Naiskodukaitse“. Saadetud kaastööd säilitatakse Eesti Rahva Muuseumi arhiivis.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles