Koolitöötaja sattus tunnistajaks “Jookse või sure” mängule (8)

Martin Laine
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustreeriv.
Foto on illustreeriv. Foto: Ants Liigus

Paikuse põhikooli sotsiaalpedagoog Toomas Toimeta on töö tõttu viimasel ajal levivate “enesetapumängude” pärast palju muretsenud, kuid nüüd sattusid lapsed jooksma tema auto ette.

“See juhtus Sindis,” alustas Toimeta. “Tulin kella kolme paiku pärastlõunal töölt, veidi enne bussipeatust läheb tee paremale ja jälgisin, et ega sealt autot tule. Samal ajal silmanurgast märkasin kolme poissi bussipeatuses,” jutustas ta.

Kooli sotsiaalpedagoog arvas, et poisid võisid olla kümne- kuni 12aastased ning üks neist hoidis käes telefoni filmimiseks. Oma töö tõttu on Toimeta selliste mängude kursis ning ta eeldas halba.

“Jalg läks automaatselt pidurile. Järgmine hetk jooksis üks poistest mulle ette, pidurid läksid blokki ning sain pidama nii, et poiss katsus käega minu auto kapotti,” rääkis Toimeta. “Kuna ühel oli telefon käes, siis ma märkasin. Oleksin vaid teed jälginud ja sõitnud nii nagu ikka sõidetakse, siis ma ei tea, mis oleks juhtunud.”

Ta jättis auto seisma ning astus välja, tahtes lastega õiendada, kuid lapsed panid plehku.

Samalaadne juhtum juhtus ühe Paikuse lapsevanemaga, kes võttis sellest kooli sotsiaalpedagoogiga ühendust ning jagas talle oma kogemust:

“Ma täpset päeva ei mäleta, oli mingi paar nädalat tagasi, kui pimedas linnast koju Paikusele sõitsime. Elame Linnuriigis. Kogusime pärast ringteed kiirust ning enne Koskla tänavale pööramist jooksis järsku üks tumeda jopega tüdruk paremalt siuhti meie auto eest läbi,” jagas lapsevanem oma kogemust. “Teine tüdruk ootas teda vasakul pool tee ääres ja naeris hirmsasti.”

Algul ei osanud autos olnud mees ja naine midagi kahtlustada, arvates, et tüdruk ei märganud autot. “Kui lugesime artiklit sellest mängust, siis oli asi selge. See küll juhus ei olnud,” arvas ta.

Toimeta ütles, et on mõlemast juhtumist politseid teavitanud.

Veebikonstaabel Jana Frolova andis sellelaadsest mängust teada veebruaris oma Facebooki postituses. Tema teatel on “Jookse või sure” eesmärk joosta võimalikult lähedalt liikuva sõiduki eest läbi ning seda tegevust filmida. Frolova sõnutsi tekitab mäng ärevust lastevanemates ja politseis.

“Rääkige sel teemal lastega ja tehke neile selgeks, et säärases mõttetus mõõduvõtmises kaasalöömine võib lõppeda kibedate pisaratega," toonitas veebikonstaabel.

Viimasel ajal on palju juttu enesetapumängudest, kus esitatakse noortele eluohtlikke väljakutseid.

Kuigi levima hakkasid need mängud venekeelse elanikkonna seas, toonitas Frolova, et eestlasedki peaksid oma lastele selliste mängude ohte selgitama.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles