Emakeelepäeva katse: vaata, kuidas ajalehe keeletoimetaja e-etteütluse veatult kirjutas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Juba kümnendat korda said huvilised täna hommikul kaasa lüüa Vikerraadio emakeelepäeva e-etteütluses.

Veatult kirjutas tänavuse e-etteütluse 37 inimest, nende hulgas Pärnu Postimehe keeletoimetaja Mirell Pari ja korrektor Maria Krinal. Korrektselt sooritanute nimekirja näete siit.

Pari sõnade kohaselt selleaastane harjutus eriti raske ei olnud. "Veaohtlikud kohad olid selged. Kuna öeldi ette, et tsitaatsõnadele tuleks eelistada omasõnu, andis see hea vihje, kuidas näiteks kirjutada sõna "kikkpoksija"," kommenteeris Pari tänavust keeleharjutust.

Vaadake videost, kuidas ajalehe keeletoimetaja tänavusel e-etteütlusel hakkama sai.

"Tänavuse teksti põhirõhk oli muganditel ehk sõnadel, mida saab kirjutada kaht viisi, ja need kirjutati enamikus õigesti, näiteks "tšilli", "pitsa" või "kikkpoksija". See oli meeldiv üllatus," ütles üks teksti autoritest, Postimehe keeletoimetaja-korrektor Maris Jõks.

"Tulemused olid ootuspärased. Tore, et inimesed mõtlevad kaasa, kuid natuke on näha ülipüüdlikkusest tehtud vigu. Mõeldakse üle ja pannakse näiteks liiga palju kirjavahemärke. Aga väga rõõmustav, et oli palju nutiseadmetel osalejaid," arutles eesti keele instituudi peakeelekorraldaja-vanemteadur Peeter Päll.

E-etteütluse võistlusele saadeti poole tunni jooksul 5881 etteütlust.

Kõige kiiremini ja korrektsemalt kirjutasid etteütluse Tiina Mahler-Jaaniste (üldvõitja, filoloogide kategooria), Liisa-Andra Lohu (täiskasvanud), Elo Maria Pauman Hugo Treffneri gümnaasiumist (õpilased), Tereza Špongolts (muu emakeelega) ja Aivar Paidla (välismaal elavad eestlased).

Tänavu antakse eriauhind parimale nutiseadmega tegijale: esimesena saatis õige teksti Riina Tobias.

Etteütluse õige kirjapilt:

Piki tänavaid kooli poole rulluisutava Liisa, 8.b klassi parima kikkpoksija kuularites tümpsub "Mets neidude vahel", laul, mida ta esitab lastekooriga juulikuus noorte laulu- ja tantsupeol "Mina jään". Olgugi et rekajuht Hane tee ja Kuke allee ristmikul sebra ees kinni peab, seisatab tüdrukki korraks. Osavalt trikirattal siksakitades vurab mööda klassivend Juhan, kelle tohutu suures plüüsist kotis on peale akutrelli, tušipoti ja huulepalsami mitu viilu tšillikastmega pitsat. "Oota, Juhan!" hõikab Liisa talle järele.

Paralleelvõimalused:

8.b või VIIIb,

"Mets neidude vahel" – mõttekriips või koma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles