Maa-amet asus aeropildistamise tarvis maastikku märgistama

Raido Keskküla
, veebilehe toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maastikule paigaldatud markeeringud.
Maastikule paigaldatud markeeringud. Foto: Maa-amet

Maa-amet alustas sellel nädalal aeropildistamise ettevalmistustöid, hakates Eesti lõunapoolsel alal ja suuremates linnades maastikku märgistama valgest kilest ruudukestega. Märgiseid on vaja, et aerofotosid töödelda, mistõttu palutakse neid mitte rikkuda ega paigalt nihutada.

Maa-amet asus Eesti suuremaid linnu ja lõunapoolset ala aeropildistamise tarvis markeerima 20. märtsist.  Tänavu markeeritakse ja pildistatakse piirkond Lihula-Vändra-Põltsamaa-Kallaste joonest riigi lõunapiirini jääv ala koos Saaremaa, Muhu, Ruhnu ja Kihnu saarega. Sellest läänepoolne osa pildistatakse enne puude lehtimist ja idapoolne juba lehes puudega.

Maastikule paigaldatud markeeringud.
Maastikule paigaldatud markeeringud. Foto: Maa-amet

Märgised on 60×60 sentimeetri suurused valged kileruudud, mis paigaldatakse maastikule ja on varustatud sildiga "Aeropildistuse maamärk". Markeerida on tarvis aerotriangulatsiooni tarbeks: märgis jääb pildile ja seda kasutatakse aerofotode plaaniliseks ja kõrguslikuks sidumiseks maapinnaga.

"Maastikule asetatud ruudud mängivad tähtsat rolli selles, et kaardid ja ortofotod oleksid võimalikult täpsed, sest nende alusel tehakse kaalukaid otsuseid," lisas maa-ameti peadirektor Tambet Tiits.

Maa-amet palub mõistvat suhtumist ja markeeringuid mitte puutuda. Need paigaldatakse maastikul kohtadesse, kus need ei tohiks maaomanike tegemisi häirida. Maa-amet eemaldab märgised pärast aeropildistamise hooaja lõppu ehk sügisest.

Eelmisel aastal võeti uue aerokaameraga ADS100 üles Eesti põhjapoolne osa. Kui tänavu pildistatakse lennukilt lõunaosa, on kogu Eesti kohta olemas uued 20–25sentrimeetrise piksli suurusega pildid. Tiheasustusalade ortofotod valmistatakse veel parema kvaliteediga, kus piksli suurus on 10–16 sentimeetrit. Enne uue kaamera soetamist kulus kogu Eesti katmiseks neli aastat nüüdse kahe asemel.

Aerofotodest saadakse maapealse järeltöötlemise tulemusena ortofotod, millele on kõigil ligipääs maa-ameti kaardirakenduse abil.

Allikas:
Allikas: Foto: Maa-amet
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles