Hardi Tullus: Mis on metsade raiumise väärtus?

Hardi Tullus
, Eesti Maaülikooli metsakasvatuse professor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hardi Tullus.
Hardi Tullus. Foto: PP

Keskkonna säästmise seisukohalt on üks optimaalseid viise kasutada rohkem puitu hoonete ehitusel ja disainis, et aidata süsinikku mõistlikumalt ja kauem salvestada, pakkudes ühtlasi asendust keskkonda saastavatele fossiilkütustele.

Kas rikas on see, kellel pangas miljon eurot, kuid kes ei tee sellega midagi, või see, kes investeerib selle miljoni, luues nii uusi väärtusi ja hüvesid? Teine variant tundub mulle loogilisem. Metsade majandamise, puidu raiumise ja selle varumise peaväärtus globaalse soojenemise ja kasvuhoonegaaside emissiooni vähendamises ongi see, et kasutaksime pidevalt metsast saadavat puitu ja hoiaks seda ringluses, jätaksime fossiilkütuse põletamata.

Kõige lihtsam viis puitu kasutada on seda energia saamiseks rakendada, sest puitu põletades jääb meil alternatiivina fossiilkütus (nafta, maagaas, põlevkivi) põletamata. Fossiilkütusest jäävad omakorda kasvuhoonegaasid ehk näiteks süsihappegaas atmosfääri laskmata. Puitu põletades tekib teatud kogus süsihappegaasi, aga metsas kasvavad puud seovad gaasi uuesti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles