Lautades ammub vaid alla 10 000 lehma

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
“Siin räägid lehmadega, nad tahavad pai ja sügamist, aga nutt tuleb peale, mõeldes, kui vähe on maal veel loomapidamisel mõtet,” nendib Soosallo-Alti talu perenaine Evi Pipar.
“Siin räägid lehmadega, nad tahavad pai ja sügamist, aga nutt tuleb peale, mõeldes, kui vähe on maal veel loomapidamisel mõtet,” nendib Soosallo-Alti talu perenaine Evi Pipar. Foto: Mailiis Ollino

Pärnumaale on jäänud vaid 9944 lüpsilehma, selgub põllumajandussektori 2016. aasta ülevaatest, mis äsja maaeluministeeriumi kodulehel avaldati.

Ilmse tagasilöögi andis tootjatele endiselt madal piima hind, mis oli kaks aastat järjest keskmiselt 24 senti kilost. Läinud suvel oli toorme kokkuostu hind veel madalam, keskmisena 20 senti kilost. Euroopa Liidu keskmine juulis oli 25,7 senti ja tõusis 2016. aasta lõpuks 33 sendini kilost.

Kuigi detsembris maksti tootjatele keskmiselt juba 32 senti kilost, mis näiteks juuliga võrreldes on 61 protsenti enam, jääb tootmise omahinna ja varumishinna vahele kuristik. Nii nendib maakonna ühe eesrindlikuma, Uida talu peremees Peeter Aassalu, et tegelik tootja kannatab Venemaa sanktsioonide pärast, sest piimatooted olid ekspordis tähtis kaubagrupp.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles