Tulusid saab deklareerida selle töönädala lõpuni

Teele Talve
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustratiivne.
Foto on illustratiivne. Foto: SCANPIX

Maksu- ja tolliamet tuletab inimestele meelde, et tulusid on võimalik deklareerida veel reedeni. 

Tänase seisuga on Pärnumaalt esitatud 37 122 deklaratsiooni, mille alusel maksu- ja tolliamet (MTA) maksab tagasi 5,6 miljonit eurot. Juurde tuleb Pärnu maakonna inimestel tuludeklaratsioonide alusel maksta 1,2 miljonit eurot.

Samuti saab töönädala lõpuni taotleda madalapalgalise tulumaksutagastust, mille suhtes kogu Eestis on taotluse esitanud 74 755 inimest, kellele makstakse tagasi 27,3 miljonit eurot. "Taotluse esitamise eeldus on tuludeklaratsiooni esitamine, seega, kui täisealise töötaja aastane brutotulu jäi alla 7817 euro ja möödunud aastal töötati vähemalt kuus tervet kalendrikuud, soovitame tuludeklaratsiooni esitada ja vaadata, kas vastate taotluse tingimustele," selgitas MTA teenindusosakonna juhtivspetsialist Hannes Udde.  

MTA tuletab meelde, et oma tulu tuleb deklareerida füüsilisest isikust ettevõtjatelgi (FIE). Siiani on nad deklaratsioone esitanud Eestis kokku 22 596 ja oodata on veel 11 200 deklaratsiooni. 

"FIEdel on oluline meeles pidada, et tuludeklaratsiooni põhivorm A ja vorm E on vaja esitada kõikidel juhtudel. Pole oluline, kas ja kui palju ettevõtlusest tulu saadi. Juhul, kui ettevõtlustulu ei saadud, tuleb esitada vorm E nullidega," täpsustas MTA avalike suhete juht Rainer Laurits. 

Laurits lisas, et deklaratsiooni peab esitama ka siis, kui ettevõtlus 2016. aastal katkestati või lõpetati. E-vormil saab andmed esitada eraisikki, kes ei ole end FIEna registreeritud, kuid on saanud maksustamisperioodil ettevõtlustulu.

"Neil, kes veel pole oma tulumaksutagastust saanud ja on juba esitanud lisadokumendid, palume varuda kannatust, kuna dokumentide läbivaatamine võtab aega," sõnas Laurits. Lisades, et kontrollimahtu on eelkõige suurendanud selliste deklaratsioonide hulk, kus esimest korda on märgitud eluasemelaenu intressid. Need deklaratsioonid lähevad seepärast kõik ülevaatamisele.

Deklareerimisel saab infot ja abi MTA kodulehelt, ameti teenindusbüroodest ja infotelefonil 880 0810 või 880 0811.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles