Ministeerium: Umbes 400 noort pole võimelised valimistel osalema

Martin Laine
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valimised.
Valimised. Foto: Mailiis Ollino

Siseministeerium saatis kõikidele omavalitsustele kirja, teavitades, et teovõimetute 16- ja 17aastaste valimisõigust tuleks kohtu abil piirata.

Siseministeeriumi rahvastikutoimingute osakonna juhataja Enel Pungas märkis kirjas, et kuna esimest korda on 16–17aastastel alaealistel võimalik hääletada kohalike omavalitsuste valimistel, peaks selgeks tegema, kui palju leidub nende seas teovõimetuid. Seni on ministeerium valimiste tarbeks pidanud sellist arvestust vaid täisealiste kohta.

"Nende seas on noori, kes teatud põhjustel ei ole võimelised aru saama hääletamise tähendusest ega suuda mõista oma teo tagajärgi," seisab eile laiali saadetud teates.

Sotsiaalkindlustusameti andmetel on selliseid noori ligemale 400. 

"Seoses lähenevate valimistega palume teie abi valijate arvestuse tagamisel, et oleks tagatud valimiste usaldusväärsus ja nende noorte õigusi ei kuritarvitataks," märkis siseministeerium.

Seetõttu palus ministeerium omavalitsustel pöörduda kohtu poole, kui neil on infot mõne 16- või 17aastase kohta, kellel ei tohiks olla valimisõigust. Pungas sõnas, et volikogu valimise seadus seab omavalitsustele selleks kohustuse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles