Nümfid suplevad kutsehariduskeskuse laos

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
“Siin on maalile igati sobivad hoiutingimused ja teos on kaetud,” näitab Pärnumaa kutsehariduskeskuse direktor Riina Müürsepp oma tulevikku ootavat Voltveti mõisast pärit teost.
“Siin on maalile igati sobivad hoiutingimused ja teos on kaetud,” näitab Pärnumaa kutsehariduskeskuse direktor Riina Müürsepp oma tulevikku ootavat Voltveti mõisast pärit teost. Foto: Urmas Luik

Voltveti paruni von Stryki mõisas supelnud nümfid on varjunud Pärnumaa kutsehariduskeskuse lattu, sest häärberist väljakolimise järel toodi koolist riigivarana ära muu hulgas taastatud õlimaal “Rusalki” (“Nümfid”).

Kuupaistel kümblevaid nümfe kujutav maal on koopia kunstnik Konstantin Makovsky 1879. aastal valminud originaalist, mida eksponeeritakse Peterburis Ermitaažis. Kunstiakadeemias taastatud suuremõõtmelise õlimaali koopia on riigivarana arvele võetud ja huviliste eest peidetud linnas laoruumi pärast seda, kui see lühikest aega rippus taas Voltveti paruni kabineti seinal.

Rulli keeratud lõuendi leidis tollasele Voltveti metsanduskoolile 1939. aastal ehitatud kolmanda korruse pööningult kohalik orkestrant ja viis selle praeguse Tartu ülikooli Pärnu kolledži lektori Valter Parve isa Arturi kätte, kes mängis orkestris mandoliini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles