Maakivi tähistab keeleteadlase sünnikohta

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunagises Kilingi vallas tähistab mälestuskivi lingvisti-orientalisti, Tartu ülikooli õppejõu Pent Nurmekunna sünnikohta.
Kunagises Kilingi vallas tähistab mälestuskivi lingvisti-orientalisti, Tartu ülikooli õppejõu Pent Nurmekunna sünnikohta. Foto: Urmas Luik

Mõimessaare talu aset tähistab sammaldunud maakivi, mille plaadile raiutud murdekeelsed read “Miu kannel – si om endal pihul, kuu- nink päivälembus kiiltess pääl, puhun neisse kevädtuule sõrme, taiva tõusep ülõs minu kandle ääl”.

Siin sündis 16. detsembril 1906 rentnikuperre Arthur Roosmann, kes on läinud Eesti keeleteaduse ajalukku kui Pent Nurmekund. Mees, kes rääkis ligemale 100 keelt ja rajas Tartu ülikoolis orientalistikakabineti.

Arthur hakkas viieaastaselt lugema, Pent haris ennast välismaa ülikoolides, õpetas Tartus tudengeid, kuni punavõim ta vangistas. Vabanemise järel 1947–1954 õpetas Nurmekund lapsi Pärnus ja Pootsis ja töötas ülikooli Pärnu kaugõppekonsultatsioonipunktis. Siis anti talle luba töötada jälle Tartus ja õpetada hiina keelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles