Juhtkiri: Vana turg uues kuues

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Postimees.
Pärnu Postimees. Foto: PP

Pärnu Vana turg elas üle kõige totaalsema muutuse selle sajandi algul, mil kolhoosituru eriilmelised ja eri suurusega putkad lammutati ja ehitati uus Vana turg. See avati 2003. aastal. Turulised panid aga peagi tähele, et suvel oli selles telgis palav ja talvel külm. Pealegi kippus riide- ja jalatsikraam kõvasti võimust võtma ja traditsioonilise turu pind jäi üpris ahtaks. Suvel lisandus küll väliturg, aga ikkagi aduti, et see pole enam see. Pealegi on paarikümne meetri kaugusel teine turg, kus kaubeldaksegi rõivaste ja jalanõudega.

Omaniku otsus uksed kinni panna ja hakata turgu ümber ehitama ehmatas paljud turukauplejad ära. Kardeti, et tuleb üks suur Rimi ja turul kui niisugusel ongi lõpp.

Käredamahäälsed nõudsid linnalt uue turu rajamist. Linnavõim seda ei pooldanud, sest eks ole turgu püütud varemgi mujal linnaosades pidada, aga ajale on vastu pannud ainult Vana turg. Nii loodeti omanike mõistlikkusele.

Pärnu Turu Lehes ilmunud turukauplejate asukohaplaan lubab loota arukat paigutust. Kahju, et kohta ei leidunud lehekioskile.

Vana turg on Pärnus oluline kohtumispaik, umbes sama mis ülikooli peahoones kella all.

Vana turg on Pärnus oluline kohtumispaik, umbes sama mis ülikooli peahoones kella all. Turule ei minda pelgalt ostlema, vaid teisi vaatama ja ennast näitama, tuttavatega suhtlema. “Naised turul rääkisid” viitab räägitu küsitavale väärtusele, aga kuidas muidu teada saada, mida linnas räägitakse?

Sageli saab turult kuldaväärt informatsiooni, mis kuskil midagi maksab ja kust odavamalt saab. Loodetavasti annab toidutänav põhjust turult läbi astuda pärast aktiivse kaubapäeva lõppugi.

Turul müüjad kurtsid, et üldiselt võib kell 13 hakata juba asju koomale tõstma. Suur osa turulisi on varased kunded ja värske nimel väljas. Teised rihivad turulkäigu päeva lõppu, et ehk antakse midagi poolmuidu. Vahel antaksegi. Vana turg on lahutamatu osa Pärnu ja pärnaka identiteedist. Nüüd on see saanud uue väljanägemise.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles