Pärnus esitletakse unikaalset heliplaati

Tõnu Kann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Enn Rähnil on alles 1933. aastal salvestatud helind, omapärase saatusega vinüülplaadi ainueksemplar, mis on toodetud 1933. aastal Tallinnas toonase tuntud raadiomeistri Aleksander Rähni kodustuudios.
Enn Rähnil on alles 1933. aastal salvestatud helind, omapärase saatusega vinüülplaadi ainueksemplar, mis on toodetud 1933. aastal Tallinnas toonase tuntud raadiomeistri Aleksander Rähni kodustuudios. Foto: Urmas Luik

Pärnus Raekülas energeetikainseneri ja avamerepurjetaja Enn Rähni elutoas seadis vinüülplaatide kollektsionäär Valter Parve töökorda ligemale sajand vana grammofoni, et panna sellel keerlema 1933. aastal Tallinnas valminud helind.

“Tegu on unikaalse heliplaadi, ainueksemplariga, millel kõige muu kõrval põnev saamislugu,” ei varjanud Parve oma vaimustust haruldast grammofoniplaati umbes niisama vanale plaadimängijale asetades. Kõnealune 1929. aastal toodetud mehaaniline plaadimängija vajas paari hoogsat vändapööret, enne kui tuba täitsid vinüülplaadilt kostvad talupojakandle pehmed helid. Nii salvestuse kvaliteedilt kui mängija meisterlikkuse poolest võiks see 84 aasta tagune ülesvõte rikastada tänapäeva raadiojaamade muusikavalikut.

Rähn, kes tegusa mehe ja purjetajana elus mõndagi kogenud, oli nähtavalt liigutatud, nii et häälgi paar korda reetlikult värahtas, kui ta plaadi saamis- ja säilimislugu jutustas. Ja meeste üksmeelse arvamuse kohaselt kõlas vana plaat eakaaslasest grammofonil puhtamalt ja paremini kui moodsal plaadimängijal. Proovisime järele – see oli tõesti nii.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles