Uue kunsti muuseum palub abi peaministrilt

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunstinäitus "Anna uus elu" avamine uue kunsti muuseumis.
Kunstinäitus "Anna uus elu" avamine uue kunsti muuseumis. Foto: Mailiis Ollino / Pärnu Postimees

Uue kunsti muuseumi nõukogu esimees Jaan Elken ja kümned kunstnikud, kes osalesid eile õhtul Eesti maalikunstnike liidu ja taaskasutuskunsti näituste avamisel, kirjutasid alla pöördumisele, milles palutakse peaminister Jüri Ratasel ja valitsusel leida võimalus toetada riigieelarvest uue kunsti muuseumi hoone ostu, et Eesti üks paremaid kunsti eksponeerimise kohti ei peaks minema lammutamisele.

Pöördumine:

"Lugupeetud vabariigi peaminister Jüri Ratas!

Eestis on mitu muuseumi, milles unikaalsed kollektsioonid, kuid puuduvad oma kodu ja võimalused eksponeerida. Nimetagem vaid Konstantin Pätsi muuseumi ja Eesti Vene muuseumi Tallinnas, uue kunsti muuseumi Pärnus. Viimasena nimetatuga on lood eriti halvad, sest tema 25 aastat olnud kodu Esplanaadi 10 hoones müüs Pärnu linn 2006. aastal eraomanikule ja 1. oktoobrist 2017 peab muuseum kas ruumid vabastama või hoone omandama 1,2 miljoni euro eest.

Uue kunsti muuseum on üle ilma tuntud tänu rahvusvahelistele näitustele ja haruldasele kunstikogule ning selle tegevuse lõpetamine oleks suur löök Eesti kultuurielule. Siinsed saalid, ehitatud riiklike ja Pärnu linna vahenditega, on ühed Eesti paremad.

Sajad loomeliitude liikmed nii Eestist kui Soomest on huvitatud muuseumi kõrgetasemeliste näituspindade säilimisest ja soovivad kunagise büroohoone edasist renoveerimist nii muuseumiks kui loomeinimeste rahvusvaheliseks puhkekoduks.

Loodame, et valitsus leiab võimaluse toetada kas 2017. aasta lisaeelarvest või 2018. aasta riigieelarvest hoone ostu, et selles võiks edasi kesta uue kunsti muuseum ja siiani tühjalt seisnud viiekorruseline bürookorpus renoveeritaks loomeliitude puhkekoduks."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles