Juhtkiri: Ehitajate tee Gordioni sõlm

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pärnu Postimees

Pärnu Ehitajate tee ümbersõidu ehituse kohta on küsimusi rohkem kui vastuseid. Ent peaküsimus on ikkagi ajas: miks on tühja kulunud nii palju aega? Läti Binders SIA teatas veebruari keskel, et loobub Pärnus tee-ehitusest. Maanteeametil kulus samuti kuu, et Bindersi ja Koger & Partnerite esindajaile saata avaldus ehituslepingu lõpetamise kohta.

Kiiret ei paista olevat kuhugi, sest uue ehitaja leidmiseks hankedokumentide ettevalmistamiseks ja lepinguni jõudmiseks võeti aega augustini. Kevad on niigi mokas ja uinutavas vaikuses toppaksid tööd läbi suvegi. Nii ei saa!

Ehitajate tee ümbersõit on osa olulisest rahvusvahelisest magistraalist, mille ehitamisega pole hanke võitnud Eesti-Läti konsortsium toime tulnud. Ehitajate tee on Eesti häbiplekk ja kui konkursiga valitud ehitajad üritavad käsi puhtaks pesta ning pääsevad paremal juhul trahviga, peab hakkama vastutama maanteeamet. Ehk tegema selgeks endale ja rääkima avalikkusele, miks suurejooneline projekt kuidagi ei edene.

Kuidas juhtus, et elamuehitaja kvalifitseerus äkki tee-ehitajaks (Koger & Partnerid)? Miks pakkumuse tegijad läksid teadlikult välja sellele, et küll tellija paneb raha juurde, sest selle summaga niikuinii välja ei tule? Kas soss-seppi saab edaspidi riigihangetest eemal hoida?

Loodame, et kasuks tuleb president Toomas Hendrik Ilvese sekkumine ja näpuga näitamine. Igatahes on maanteeameti monoliidis näha mingit liikumist, et teha kiirkorras ringtee hooldushange, mis muidugi ei lahenda ehituse lõpetamist.

Vahest olnuks asjakohane koguni presidendi pressikonverents Ehitajate teel, nagu omal ajal Lennart Meri Tallinna lennujaama kempsus korraldas.

Aleksander Suur raius Gordioni sõlme läbi ühe mõõgalöögiga. Pärnu ümbersõidu esimese ja teise etapi lõpetamine nõuab samuti järsku otsust, et tööd ei nihkuks määramatusse kaugusse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles