Meie krossiässad teenisid 15 auhinda

Joel Kukk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaherattaliste tsiklite taltsutajad sööstavad rajale.
Kaherattaliste tsiklite taltsutajad sööstavad rajale. Foto: Rauno Kais

Mootorratturite kestuskrossi Eesti lahtiste meistrivõistluste etapil Valgamaal Vilaski rajal kihutas paarsada sportlast Eestist, Lätist, Venemaalt ja Soomest ning paremus selgitati 18 arvestuses. Pärnumaa võidusõitjatel õnnestus koju tuua kuus esimese, neli teise ja viis kolmanda koha karikat.

Kaherattaliste tsiklite kaks tundi kestnud maratonkrossil oli absoluutarvestuses kiireim Aigar Leok, talle järgnesid Jan Jakobson ja Martin Leok. Kõik kolm esindavad Sõmerpalu motoklubi.

"Sain stardist esimeste seas minema ja juhtisin võistlust algusest lõpuni," rääkis Aigar Leok. "Kuna sõitjaid oli rajal erakordselt palju, pidin ringiga mahajäänutest mööda sõites silmad hästi lahti hoidma. Tankimisega probleeme polnud, kõik sujus häireteta."

Seni rohkem tavakrossidel kihutanud Jakobson märkis, et halva stardi tõttu tuli tal esimestel ringidel positsiooni parandamiseks kõvasti pingutada. "Kuna mu rattal on väike paak, pidin kaks korda tankima, mistõttu kaotasin liidrile veel 40 sekundit. Kaks sõidutundi üleliia kurnav ei olnud – esimesed poolteist tundi läksid libedalt, ainult lõpus läksid käed villi. Praeguse plaani järgi stardin sel hooajal kõigil Eesti kestuskrossi meistrisarja etappidel."

Absoluutarvestuses oli meie sportlastest parim neljandana lõpetanud Marek Künnapas Pärnu motoklubist, kellele kuulus E1-klassis Jakobsoni järel teine koht. Paikuse klubi sõitjad Endrik Raal ja Tõnu Kallast lõpetasid krossi oma klassis vastavalt viienda ja kuuendana.

Kõige võimsamate mootoritega tsiklite E3-klassis kuulus kolmas koht Jarmo Lehistele (Paikuse MK), teda edestasid Sõmerpalu mehed Elary Talu ja Priit Palatu. Lehiste klubikaaaslane Karmo Volmer jõudis finišisse kuuendana.

Üle 40aastaste seenioride võidukihutamisel jõudis esimesena lõpujoonele Reio Engman Lääne motoklubist, kannul Paikuse klubi krossiässad Toivo Nikopensius ja Aivo Rabbi. Neljas oli pärnakas Egon Üpraus, kes esindab klubi Stingray Extreme, ja Vesa Lindholm (Paikuse MK) sai üheksanda tulemuse.

Kümme aastat vanemate sõitjate seas hõivasid pjedestaali Pärnu motoklubi teenekad sõitjad: esimese auhinna pälvis Jüri Makarov, teiseks tuli Jaanus Nuut ja kolmandaks Madis Pool.

Juunioride 85 ccm masinaklassis võitis Läti litsentsiga sõitev Pärnu poiss Genry Arras kindlalt ja Mattias Graumann (Pärnu MK) tuli viiendaks.

Hobisõitjate konkurentsis oli B-klassi kiireim Pärnu motoklubi võidusõitja Siim Rotmeister. Eero Pass (Audru MK) sai neljanda ja Reiko Burket (Pärnu MK) kuuenda koha.

C-klassis teenis Mati Nuut kolmanda auhinna, Urmo Limm oli kaheksas, Juhan Heamets üheksas ja Gert Kase 12. Kõik neli meest esindavad Pärnu motoklubi. D-klassi arvestuses võitis Vilaskis esikoha Paikuse sportlane Oliver Toomela ja Virkko Parts pidi leppima 28. kohaga.

Naistest oli parim soomlanna Anu Nummela, talle järgnesid Johanna Saareke (Pärnu MK), Kris Jalas (Sõmerpalu MK) ja Kaisa Mumma (Pärnu MK).

Lühemat rada sõitnud poiste võistlusel teenis Joosep Pärn (Pärnu MK) esimese auhinna.

Neljarattaliste tsiklite poolteist tundi kestnud sõidus võitis quadracer`ite eliitklassis esikoha Kaspar Kangur Paikuse motoklubist, talle järgnesid Priit Järvloo (Sõmerpalu MK) ja Argo Abel (Kagu MK). Sten Jupaschevski (Pärnu MK) sõiduriistal lagunes amortisaator ja noormehel tuli leppida kaheksanda kohaga. Juba teist võidusõitu järjest pidi favoriit Kevin Saar elektrisüsteemi rikke tõttu esimesel ringil liidripositsioonil katkestama.

"Hooaja esimene võidusõit oli raske, kuid väga tugev konkurents, ilus ilm ja superhea rada tegid päeva meeldivaks," rääkis Kangur. "Paar tehnilist apsu ikka oli. Tankima tulles avastasin, et esimene rehv on katki. Otsustasin siiski edasi sõita ja järgmisel tiirul vahetasin ratta. Järvloo oli selleks ajaks pikalt eest ära läinud, aga pool võistlust jäi veel minna ja lõpuks sain ta kätte."

Võitlus esikoha nimel läks eriti põnevaks, kui viimase ringi viimases kurvis sulges raja ringiga mahajäänud võistleja, kelle sõiduriist oli töölepingu oma peremehega üles öelnud. Kangur ja Järvloo üritasid takistusest mööduda valli tagant. Järvloo quadracer läks üle valli sõites ümber ja Kangur põrutas talle otsa. Tekkinud puntrast sai meie mees kiiremini välja ja jõudis finišisse esimesena.

Quadracer`ite hobiklassis Pärnu mehed seekord esimeste hulka ei mahtunud. Aigo Soosaar oli üheksas, Marek Soosaar 10. ja Rainer Palu 19.

Noorte Quad 100 klassis teenis Pärnu motoklubi tulevikulootus Tanel Põdra kolmanda auhinna ja Virgo Mitt Paikuse klubist sai viienda koha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles