150 kunstnikku ei taha veel muuseumile luigelaulu laulda

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hetk Eesti maalikunstnike liidu aastanäituse avamiselt. Esiplaanil Alo Valge hüperrealistlik maal “Ühe minuti installatsioonid snapchat’i ajastul”.
Hetk Eesti maalikunstnike liidu aastanäituse avamiselt. Esiplaanil Alo Valge hüperrealistlik maal “Ühe minuti installatsioonid snapchat’i ajastul”. Foto: Mailiis Ollino

Üle 100 kunstnikuga Eesti maalikunstnike liidu aastanäitus “Just nüüd! / Right now!” ja poolesaja kunstnikuga taaskasutusnäitus “Anna uus elu: salapärased lood” avati Pärnu uue kunsti muuseumis nädalavahetusel tõsises meeleolus.

“Mari Roosvalt ja Jüri Elken on meile siia kokku pannud erakordselt sisuka luigelaulu: suur osa neist töödest kuulub kunstnikele, kes on Tartu ülikooli maalikunsti õppetooli taustaga. Järgmisel sügisel seda õppetooli enam ei ole,” märkis Mark Soosaar. Lisades, et nagu ilmneb Jüri Arraku just sellele näitusele tehtud maalilt, võivad need avamised osutuda ühe maja või kogukonna matusteks, vihjates uue kunsti muuseumi lahtisele saatusele.

Arraku värske maali “Maja matused” keskmes on esimese korrusega poolenisti maa sisse vajunud näoga maja, mida maetakse. Vasakul vaatavad seda pealt figuurid, kes hoonega läbi aegade seotud olnud. Paremale on Arrak teinud ülemajasuuruse pooleldi inglilinnu-inimese figuuri, mis kaitseb ja õnnistab maja, kui tõesti matmiseks läheb. Ja ehitise kohal lendab taevas valge figuur – selle maja kunstivaim.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles