Juhtkiri: Küberpätt võib päriselt haavata

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Postimees.
Pärnu Postimees. Foto: PP

Oleme harjunud mõttega, et tehnika on igas vallas inimesele abiks ja uued tehnoloogiad teevad meie elu ikka paremaks. Tänane lugu Pärnu haigla auklikust IT-turvalisusest tuletab aga meelde, et iga sedalaadi uuendus ja edasiminek toob kasu kõrval kaasa ohte. Nii nagu igal ravimil on toime ja kõrvaltoime.

Eesti haiglate IT-turvalisuse probleeme on käsitlenud üleriigilised lehed. Pealkiri “Ootame küberpätti operatsioonisaali!” kõlab hirmutavalt. Kui poleks loetletud juhtumeid ookeani tagant, võiks seda pidada liialduseks, asjata paanika tekitamiseks. Ometi nii pole.

On reaalsus, et küberilma kurjategijad on peale finantsmaailma ja e-kaubanduse osaliste kimbutamise hakanud ründama järgmist valdkonda: raviasutusi. Kuna raha ei saa selles vallas otseselt pihta panna, on leitud andmete pantvangistamise moodus.

Nii on USA suured raviasutused loovutanud juba miljoneid eurosid. Väljapressimise kõrval on kirjeldatud varianti, mille puhul häkker võib üle võtta operatsioonisaali aparatuuri. Küberpätt haavab sel moel päriselt.

Küberhügieen ja IT-turvalisuski peaksid muutuma loomulikuks.

Pärnu haigla IT-süsteeme auditeerinud spetsialist tõdeb, et küberturvalisust alahinnatakse pea igal pool. Justkui selle tõestuseks oleme kuulnud eksperte viimasel ajal Eesti e-valimiste süsteemist kõnelemas kui hästi turvatud e-poest, ei millestki enamast.

Teemaga haakub eraisikute hooletu käitumine virtuaalmaailmas ehk küberhügieeni reeglite rikkumine. Õieti ei teatagi “küberhügieeni” mõistet ega selle sisu.

Kätepesu vajalikkust mõistame kõik ja seda on õpetatud juba lasteaiast. Samuti on turvalisusest kõneldes loomulik uste lukustamine, võõrastele sissepääsupiirangute seadmine ja isegi külastajate jälgimine. Küberhügieen ja IT-turvalisuski peaksid muutuma loomulikuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles