Galerii: soomlanna painutab kunstnike majas jooni ja ruumi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Soomlanna Niina-Anneli Kaarnamo avas Pärnu linnagalerii kunstnike majas oma näituse "Epäpaino", mis seab rambivalgusesse jooned ja ruumi paindumise.

Kolm nädalat kunstnike maja ülemise korruse toakeses elanud Kaarnamo on välja pannud installatsioonid ja linoollõiked. Ühes ruumis seisab linoollõigete tegemiseks vajaminev trükipress. "Viimati tegin linoollõiked keskkoolis," meenutas kunstnik ja tunnistas, et sellest on möödas vähemalt 20 aastat.

Kaarnamo töödel kordub tihti kummaline egiptuse hireoglüüfe meenutav motiiv, mille ta kunagi sõbranna ateljees laua taga istudes musta markeriga pooljuhuslikult joonistas.

Peale linoollõigete võib näituselt leida muudki põnevat. Näiteks ripub ühe ruumi laest alla linnupuuri meenutav võtmehoidja. "Leidsin selle Soomest isa kodu lähedalt tööstusmaastikult," räägib naine.

Teisest ruumist leiab vaataja teibiga joonistatud põneva geomeetrilise kujundi, mis ussina seinalt põrandale ja sealt radiaatorit pidi aknale roomab. Keset saali ripub mustaks võõbatud aknaraam.

Kaarnamot huvitab vaatepunkt. "Olen igasse ruumi pannud tooli, et külastaja saaks istuda ja vaadata," ütles kunstnik.

Värvidest on näitusel esindatud eelkõige mattmust ja valge, aktsendiks õige pisut kollast ja oranži. Näitus jääb avatuks 6. maini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles