Juhtkiri: Küberkätepesu

Siiri Erala
, arvamustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siiri Erala
Siiri Erala Foto: PP

Kas olete mõelnud, mida teavad teist Google ja Facebook? Küberturvalisuse päeval, mida peeti tänavu jaanuari lõpus, avalikustas üks kohalik mobiilioperaator nendest andmetest üllatavalt pika nimekirja.

Näiteks on teada teie varasem ja praegune asukoht, päevakava, plaanitavad tegevused ja asukohad ning üritused, kus osalete, kavatsete osaleda või kus käivad teie sõbrad. Samuti teie elukoht, sünnilinn, pereliikmed, tähtpäevad, religioon, poliitilised vaated, praegune töökoht ja eelmisedki, krediitkaardi andmed, IP-aadress.

Saladus pole seegi, millised on teie seksuaalsed eelistused, millal ja kellest olete lahku läinud, millised uued sõbrad olete leidnud või kelle hüljanud. Teie huvidest, lemmikbändidest, -filmidest, seriaalidest, -toitudest, -mängudest, -raamatutest rääkimata. Teatakse isegi teie meeleolu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles