Pärnumaal kaassõitja surnuks sõitnud valgevenelane sai rahalise karistuse

Martin Laine
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vastu puud paiskunud autos suri tagaistmel istunud portugallane.
Vastu puud paiskunud autos suri tagaistmel istunud portugallane. Foto: Lääne prefektuur

Läinud kevadel hukkus Pärnumaal liiklusõnnetuses 27aastane Portugali kodanik. Kohus mõistis autot juhtinud ja kiirust ületanud valgevenelasele Dzmitry Shchurukile rahalise karistuse.

Eelmise aasta maikuu varahommikul kell viis teavitati hädaabinumbril liiklusõnnetusest Häädemeeste vallas Krundikülas Tallinna–Pärnu–Ikla maantee 171. kilomeetril. 

Pärnu suunas liikunud sõiduauto Ford juht kaotas sirgel teelõigul masina üle kontrolli ja sõitis teelt välja. Auto paiskus üle katuse, vasaku küljega vastu puud. Õnnetuse tagajärjel said kergemaid vigastusi sõidukit juhtinud 26aastane Shchuruk ja tema kõrval istunud 23aastane naine.

Tagaistmel olnud 27aastane portugallane toimetati raskete vigastuste tõttu haiglasse, kus ta hiljem suri.

Pärnu politseijaoskonna juhi Andres Sinimere teatel alustas reisiseltskond teed Leedust. "Me teame praegu, et õnnetuse hetkeks oli neil seljataga üsna pikk öine teekond," ütles Sinimeri.

Menetluse käigus selgus, et Valgevene numbrimärgiga Ford ületas kiirust: õnnetuse ajal sõitis auto ligemale 120kilomeetrise tunnikiirusega.

Kokku rikkus Shchuruk liiklusseaduse nelja paragrahvi, mistõttu Lääne ringkonnaprokuratuur süüdistas välismaalast karistusseadustiku punkti järgi, mis kirjeldab liiklusõnnetuse põhjustamist ettevaatamatusest, kui sellega kaasneb inimese surm.

7. aprillil jõustus Pärnu maakohtu otsus karistada valgevenelast seetõttu 2500eurose rahalise karistusega. Samuti tuleb tal loovutada juhtimisõigus kaheksaks kuuks ja tasuda menetluskulud 2120 eurot. 

Lääne ringkonnaprokuratuuri pressiesindaja Liivi Reinhold ütles, et Shchuruk mõisteti süüdi käskmenetlusega ehk kohus tegi otsuse kirjalikult menetlusosalisi kohtusse kutsumata.

Prokurör ja kohus võtsid arvesse, et Eestis pole valgevenelast varem karistatud, süüalune osutas kannatanule pärast õnnetust esmaabi, hüvitas hukkunu perele mittevaralist kahju ja avaldas südamlikku kahetsust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles