Heli Künnapas: Miks värvime mune?

Heli Künnapas
, kirjanik (Vabaerakond)
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heli Künnapas.
Heli Künnapas. Foto: PP

Möödunud reedel täitus mu Facebooki leht värvitud munade ja pühadesoovidega. Saan aru, inimestel vaba päev ja seega hea võimalus pühi kombekohaselt tähistada. Milline on ikkagi traditsioon? Miks värvivad mune need inimesed, kes teevad seda reedel või laupäeval?

Suur reede on kristlikus kirikus teatavasti suurim leinapäev. Munade, tibude ja jänestega tähistatakse aga elu algust, mis kirikliku traditsiooni järgi on pühapäeval. Nii küsisingi oma Facebooki sõpradelt, mis põhjusel mune juba leinapäeval värvitakse.

Vastuseid tuli seinast seina. Paljud selgitasid, et neile pole praegused pühad kristlusega seotud, vaid tähistatakse kevadpühi. Seega pole vahet, mis päeval mune värvida ja reedene vaba päev sobib selleks ideaalselt. Mõni tunnistas, et on kristliku traditsiooniga kursis, kuid on munadele teadlikult mõne teise päeva valinud. Näiteks seetõttu, et pühapäeval tuleb tööl olla või ei saa mõnel muul põhjusel siis perega koos olla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles