Muuseum otsib jüriöö eksperimenti tõrvikuhoidjaid

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüriöö märgutulede süütamine Soontagana linnamäel. Arhiivifoto.
Jüriöö märgutulede süütamine Soontagana linnamäel. Arhiivifoto. Foto: Ants Liigus

Alates 2013. aastast on Pärnumaal Pärnu muuseumi ja Kaitseliidu Pärnumaa maleva eestvedamisel tähistatud jüriööd tuleteate edastamise eksperimendiga, et selgitada välja, kui kaua võtab aega inimketi ja märgutulede abil teate viimine maakonna piiril asuvast muistsest maalinnast Pärnu südalinna.

2013. aastal sai tuleteade alguse Soontagana maalinnast Koonga vallas, 2014. aastal Mädara maalinnast Vändra vallas, 2015. aastal Karumölle pelgupaigast Saarde vallas. 2016. aastal liitus katsega Lääne malev ja tuleteade sai alguse Vatla ehk Karuse maalinnast Hanila vallas Läänemaal.

Eeloleva laupäeva õhtul toimub üritus viiendat korda ja alguspunktiks on valitud väike Akupere maalinn, mis asub Are vallas Niidu külas kunagise Tootsi-Lavassaare kitsarööpmelise raudtee tammi ääres.

Maakonda ühendavale sündmusele on oodatud kaasa lööma kohalikud kogukonnad ja külaseltsid. Tõrvikute järkjärgulise süütamise abil antakse sümboolne märgutuli edasi läbi Are ja Sauga valla külade maakonnakeskusesse Pärnusse.

Kuna Sauga piirkonnas on suur osa tõrvikuhoidjaid veel puudu, palub muuseum huvilistel endast märku anda meiliaadressil triin@pernau.ee.

Kaart tänavuse märgutule teekonnaga Akupere maalinnast Are metsade vahelt Pärnusse.
Kaart tänavuse märgutule teekonnaga Akupere maalinnast Are metsade vahelt Pärnusse. Foto: Pärnu muuseum

Esimene tõrvik läidetakse Akupere maalinnas laupäeval kell 22. Eesti vabadusvõitluse muuseum esitleb alates kella 20 Pärnu Kesklinna silla juures Nõukogude Liidu relvastusse kuulunud tanki T-34, toimub tanki ja Kaitseliidu Pärnumaa maleva allüksuse vaheline näidislahing.

Tank on pärit Pärnumaalt ja kohalikele tuttav Sindi-Lodja tanki nime all.

Pärnu muuseumi esisel platsil korraldatakse tõrviku meisterdamise ja muud töötoad lastele ja täiskasvanutele, Kaitseliit näitab oma relvastust ja mängib ansambel Puuluup. Tuli jõuab kohale hinnanguliselt 22.30 paiku.

Järgneb Kaitseliidu Pärnumaa maleva ja linnarahva tõrvikurongkäik Munamäele, mille tipus süüdatakse märgutuli, sõna saab linnapea ja Pärnu malevkond tunnustab oma tublimaid liikmeid.

Tuleval aastal saab Kaitseliit 100aastaseks ja katset kavatsetakse ühes enda ja Eesti Vabariigi 100. sünnipäeva tähistamisega laiendada üleriigiliseks. Märgutuli süüdatakse siis Paides, kust see liigub tõrvikutega edasi nelja suunda: Tallinna, Tartu, Rakverre ja Pärnu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles