Valmose hiiglaslik investeering

Kadrin Karner
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valmose tegevjuht Heiki Vahermets (vasakul) ja ettevõtte tootmisjuht Mart Põder uue tootmisliini ääres spoonilõikamise protsessi jälgimas.
Valmose tegevjuht Heiki Vahermets (vasakul) ja ettevõtte tootmisjuht Mart Põder uue tootmisliini ääres spoonilõikamise protsessi jälgimas. Foto: Mailiis Ollino

Audru vallas Lemmetsa külas spooni tootnud Valmos viis hiljuti lõpule 8,6 miljonit eurot maksma läinud investeeringu, mis võimaldab vineerspooni tootmismahu kolmekordistada.

Estonia spaa uuenduse ehitusmaksumusega samasse suurusjärku jääv investeering lubas Valmosel suurendada tehase tootmispinda 2000 ruutmeetri võrra, käivitada uue automaatse palgi etteandeseadme, kvaliteedi määramise kaamera, rootorgiljotiini ja kuue sortimistaskuga tootmisliini 1,5millimeetrise spooni valmistamiseks.

Sama uuenduse käigus rajati tehase juurde valmistoodangu ladu ja välibassein spooni lõikamisele eelneva protseduuri tarbeks, kus kasepalke soojendatakse vee abil. Tööd alustasid elektrooniline eeltsentreerija ja rullkuivati, mis inimese abita tõstab ühe spoonilehe teise järel üles ja saadab kuivatisse “küpsema”. “Saime üha enam tellimusi spoonile, mis ei olnud traditsiooniliselt 0,5millimeetrised. Olemasolevatel seadmetel neid tellimusi täita oli ebaefektiivne,” põhjendas Valmose tegevjuht Heiki Vahermets.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles