Konnatalgute kaart näitab, kus Pärnumaal on täheldatud kahepaiksete rännet üle sõidutee

Sirle Matt
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Konnad tee peal
Konnad tee peal Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Eestimaa Looduse fondi (ELF) "Konnad teel(t)" projekti eestvedaja Kristiina Kübarsepp rääkis, et suur hulk krooksujad ei jõudnud aprilli alguses üle tee, sest ilmad muutusid jahedaks. Arvata võib, et väga paljud neist liiguvad veel aprilli lõpus ja mai alguses.

Kübarsepa sõnutsi pole Pärnumaalt teateid, et oleks suuri konflikte teed ületavate konnade ja sõidukite vahel. Võrdväärselt konnarohket teelõiku nagu Viljandi ja Tartu vahel Pärnumaal ei leidu. Jõgede-järvede läheduses on konnade ja sõidukite kokkupõrke oht olemas, aga ilmselt ei jää Pärnumaal teed konnade liikumistrajektooridele.

Vabatahtlikud on märkinud Konnad teel(t) veebilehele konnade rändekohad. Pärnumaal on ära märgitud Audru ja Jõõpre kandis, Kilingi-Nõmme ja Tali lähistel ja Vändra juures. Punaseid täppe, mis tähistavad kahepaiksete rändekohta üle sõidutee, on kaardil veel. Täpsemalt saab andmeid vaadata http://konnad.elfond.ee/tulemused.

Punasega on märgitud kohad, kus on märgatud konnade rännet üle sõidutee.
Punasega on märgitud kohad, kus on märgatud konnade rännet üle sõidutee. Foto: Kuvatõmmis

Konnad ja muud kahepaiksed talvituvad veekogudes või maasse kaevunult. Kui saabub kevad, siis konnad ärkavad ja neil tekib vastupandamatu soov suunduda veekogudesse, kus nad on harjunud paljunema. Nii on nad enda sigimispaikadesse rännanud juba ammu enne seda, kui inimesed rajasid maanteed.

ELF koos partneritega korraldab 2012. aastast konnade abistamise aktsiooni "Konnad teel(t)". Kõikjal Eestis päästetakse vabatahtlike abiga kevadise massirände ajal konnatalgute käigus kevadeti maanteedel kahepaikseid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles