Tänavune jüriöö tuli süttis Akupere maalinnas

Sirle Matt
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Pärnumaal tähistatakse jüriöö aastapäeva tuleteate edastamise eksperimendiga ja tänavune oli juba viies.

Hilisõhtul vastu jüripäeva süüdatakse lõke Pärnu maakonna serval linnamäel ja tõrvikute järjestikuse süütamise abil antakse sümboolne märgutuli edasi maakonnakeskusesse Pärnusse.

Eksperimendi käigus püütakse välja selgitada, kui kaua võtab aega märgutulede abil teate edasiandmine maakonna piirilt Pärnu südalinna. Tänavu võttis tule teekond aega 34 minutit ja kümme sekundit.

Tule süütasid Akupera linnamäel maavanem Kalev Kaljuste ja Are vallavanem Signe Rõngas.

Pärnu muuseumi konservaatori Triin Tammanni andmetel süüdati teekonnal 47 tõrvikut. Märgutulede vahemaad olid erinevad: sõltuvalt maastikust kilomeeter või mõnisada meetrit. Oluline oli silmside punktides valvanud inimeste vahel.

Indrek Aija muuseumist rääkis, et tõrvikut hoidsid kohalikud inimesed: pered, sõpruskonnad.

Senised katsed on saanud alguse Soontagana maalinnast Koonga vallas (2013), Mädara maalinnast Vändra vallas (2014), Karumölle pelgupaigast Saarde vallas (2015) ja Vatla maalinnast Hanila vallast Läänemaalt (2016).

Tuleval aastal on tuleteekonna eksperiment kavas teha üle-eestilisena alguspunktiga Paides, kust see hargneb nelja suunda: Tallinna, Tartu, Rakverre ja Pärnu.

Jüriöö tule süütamine Akupere maalinnas
Jüriöö tule süütamine Akupere maalinnas Foto: Indrek Aija
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles