Raamat käsitleb eestlaste saatust Norilskis

PP
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raamat
Raamat Foto: Jaanus Lensment

Pärnulane, vabadusvõitleja ja lennuväepoiss Vaino Kallas käsitleb oma vast ilmunud raamatus “Punane katk virmaliste maal” põhjapolaarjoone taha Norilskisse rajatud sunnitöölaagreid ja sinna saadetud eestlaste saatust.

“See raamat on kirjutatud soovist tuua tänase lugejani see, mida elasid läbi paljud Eesti ohvitserid ja kaasmaalased, kes tšekistide püssitoru ees olid viidud Norilski stalinlikesse sunnitöölaagritesse,” märkis Kallas. “Enamik neist puhkab nüüd seal, maetuna külmunud igikeltsa raiutud ühishauda või heidetuna mõnda mahajäetud kaevanduse šahti – kõigest sellest ongi raamatus juttu.”

Balti riikide ühisekspeditsioon Norilskisse kui Venemaa kõige põhjapoolsemasse linna toimus 1991. aastal, et rajada memoriaal sunnitöö- ja erilaagrites hukkunud tuhandetele riigitegelastele, sõjaväelastele, tavalistele inimestele, kes jäid stalinliku režiimi hammasrataste vahele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles