Pärnumaal otsitakse parimat lahendust kiire internetiühenduse pakkumiseks

Raido Keskküla
, veebilehe toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Internetiruuter. Pilt on illustratiivne.
Internetiruuter. Pilt on illustratiivne. Foto: Valgamaalane

Pärnumaa omavalitsused sõlmisid DigiTee projekti raames Elektrileviga koostöömemorandumi, mille eesmärk on analüüsida interneti lairibavõrgu väljaarendamise võimalusi Pärnumaal ning Lihula ja Hanila vallas Läänemaal.

Ettepanekud sidevõrgu “viimase miili” väljaehitamiseks ja haldamiseks ning võimalikuks pooltevaheliseks koostööks soovitakse välja töötada juuliks.

Parimat viisi kiire internetiühenduse pakkumiseks kõikjal Pärnumaal selgitavad Pärnumaa omavalitsuste liit (POL), Pärnu maavalitsus, Pärnumaa ettevõtlus- ja arenduskeskus (PEAK) ja võrguettevõte Elektrilevi.

“Soovime tuua tänapäevased infoühiskonna teenused kõikide Pärnumaa inimeste ja ettevõteteni. Nüüdisaegne IT-taristu vähendab digitaalset lõhet tõmbekeskuste ja maapiirkondade vahel. Kui projekt õnnestub, võib sellest saada koostöömudel, mida rakendada kõikjal Eestis,” tutvustas DigiTee projekti ambitsioone POLi juhatuse esimees Lauri Luur.

Luuri sõnade kohaselt on kiire internetiühendus maal seotud mahuka võrguehitusega hajapiirkondades, kus kulud ühe tarbija kohta on märgatavalt suuremad kui linnavõrgus.  “Seetõttu on toimivaks mudeliks vajalik nii riigi toetus kui ka igakülgne koostöö, mis võimaldab kulusid vähendada,” märkis ta.

“Üle 7000 sooviavalduse laekumine näitab, et elanike ja ettevõtjate vajadus ülikiire interneti järele on olemas ja projekti elluviimine sõltub pigem eri osapoolte koostööst ja äriplaani ettevalmistusest,“ kommenteeris küsitlust organiseerinud PEAKi juht Teet Kurs.

Koostöö raames selgitas Elektrilevi sidevõrgu väljaehitamis- ja käitamisvõimalusi ühendatuna olemasoleva elektritaristuga. “Meil on elektrivõrk, mis jõuab iga Eesti inimeseni. Ühendades elektrivõrgu planeerimise, ehitamise ja haldamise “viimase miili” sidevõrguga, on meil eeldused ja kompetents, et pakkuda ühiskonnale võimalikult soodsat terviklahendust,” märkis võrkude ühiskasutuse eelist Elektrilevi juhatuse liige Siret Kegel. Ta lisas, et Elektrilevi saaks oma oskuste ja kogemustega kanda neutraalse võrgu käitaja rolli, mis võimaldab kõikidel teenusepakkujatel klientideni jõuda.

Koostöömemorandumi osalistena korraldavad POL ja maavalitsus suhtlust eri huvipooltega, PEAK panustab äriplaani analüüsi. Analüüsi valmimist parima DigiTee rakendamise mudeli leidmiseks oodatakse juuliks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles