Vigurdab puupakkudega

Merilin Cherry
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Silver Treiman naudib puidust omanäolise ja rõõmsameelse kunsti loomist.
Silver Treiman naudib puidust omanäolise ja rõõmsameelse kunsti loomist. Foto: Urmas Luik

Vigursaagija Silver Treiman teab, kuidas puupakust kihvt figuur välja võluda. Mehe sõnutsi on vigursaagimine mõnes mõttes nagu nakkushaigus. “Mina jäin vigurdama pärast ametikooli raietöölise kursust, siis nakatus mu abikaasa, kellega me nüüd koos vigursaagimise maailmameistrivõistlustel käime. Naabrinaine nakatus ka,” kõneleb ta.

Treimani jutu järgi on vigursaagimine rohkem naiste ala. “Maailmameistrivõistlustel on vähemalt pool osalejatest naissoost. Hiiumaa naised leiutasid näiteks uue saagimisstiili, mis sarnaneb tantsuga,” toob ta välja. Treimani ütlust mööda on saag üsna raske ja seega tuleb kasutada kogu keha. “Naised väänavad saagides oma keha, kuna kätes on vähem lihasjõudu ja siis tuleb kasutada muid lihaseid. Võtavad suure sae kätte ja hoiavad seda tihedalt keha vastas, liigutavad puusi ja saevad kogu kehaga,” selgitab Treiman.

Treiman ütleb, et vigursaagimine ongi saega vigurdamine: “Eks see ole mootorsae kasutamine viisil, milleks ta tegelikult ei ole ette nähtud. Mootorsaega on peale saagimise võimalik puurida, hööveldada, graveerida. Mulle meeldib teha kolmemõõtmelisi skulptuure.” Treimani jaoks on vigursaagimine nii töö kui ka hobi, millega inimesi õnnelikuks teha. “Inimestele meeldib, kui loon puidust positiivse emotsiooniga figuure. Rahva lemmikud on puust multifilmilikud mõmmikud,” teab mees. “Üks minu tehtud mõmmikutest sai Soomes maailmameistrivõistlustel kolmanda kohagi.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles