Raimondi räimed röstkartuli ja kalapeakastmega

Eno-Gerrit Link
, veebilehe toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Raimondi räimed röstkartuli ja kalapeakastmega

(neljale sööjale)

200 g peadega räime

4 suuremat "Laura" kartulimugulat

50 g võid

4 sl rapsiõli

4 vutimuna (keeduaeg 2 minutit, keeta, siis kohe jäävette ja koorida voolava vee all)

2 redist

50 g hapukoort

4 cl õunaäädikat

2 mugulsibulat

50 g fenkolit

4 tk terapipart

2 loorberilehte

Kaunistamiseks murulauku, aed-harakputke, ürdiõli, hapukoort

Restorani Raimond peakoka Marko Lumera räimeroas kasutatakse kala ära peast sabaotsani. / Mailiis Ollino/
Restorani Raimond peakoka Marko Lumera räimeroas kasutatakse kala ära peast sabaotsani. / Mailiis Ollino/ Foto: Mailiis Ollino / Pärnu Postimees

Tegutsege nii:

Eemaldage räimedel pea ja kui soovite, siis selgroog (ärge visake neid minema). Proovige jätta saba kalale külge. Seejärel võtke räimepeast välja lõpused ja peske kalapead puhtaks ja jätke oma aega ootama.

Kuumutage potis kaks supilusikatäit õli ja lisage üks hakitud sibul, fenkol, loorber ja terapipar. Kuumutage neid nii kaua, kuni aedviljad on klaasjad, mitte pruunid. Nüüd lisage räimepead ja selgrood, kui võtsite need välja.

Kuumutage aedvilju ja kalapäid umbes 2–3 minutit. Lisage õunaäädikas (äädika asemel võib kasutada kuiva valget veini), keetke äädikat poole võrra alla ja lisage umbes 100 ml vett. Keetke seda keskmisel kuumusel 10 minutit. Tõstke pott tulelt ja kurnake vedelik teise potti (mitte kraanikaussi, sest seda vedelikku on vaja kastmeks). Jätke aedviljad ja räimepead sõelale, siis saate puljongist kõik hea kätte. Kastmele võib lisada veidi kurkumit.

Raimondi räimeroog serveeritakse röstkartuli padjal. / Mailiis Ollino/
Raimondi räimeroog serveeritakse röstkartuli padjal. / Mailiis Ollino/ Foto: Mailiis Ollino / Pärnu Postimees

Röstkartul:

Võtke kartulid ja riivige ära, lisage sool, pipar ja seejärel pigistage vedelik kartulitest välja. Jaotage riivitud kartul nelja ossa.

Kuumutage pann, lisage õli ja asetage üks osa kartulist pannile. Suruge riivitud kartul võimalikult laiaks, liigutage panni, et kartul ei jääks panni külge kinni. Kui olete osav, võite kartuli visata pannil ringi nagu pannkoogi. Kuumutage kartulit nii kaua, et kartul saaks pehmeks (või pange 5–10 minutiks ahju).

Kui kartul ahjus valmib, võtke räimepeadest tehtud puljong ja laske keema minna, lisage või. Võtke kartul tulelt, segage puljongit: kaste muutub võist paksuks.

Praadige räimed  ja sibulalaevukesed.

Serveerimisel asetage taldrikule esmalt kartul, selle peale sibulalaevukesed, räimed, rediselaastud, vutimuna, hapukoor ja viimasena kaste.

Kui tahate serveerida nagu restoranis, pange väikesi ürte taldrikule.

Lihtne kalaroog üllatas ootamatute lahendustega. / Mailiis Ollino/
Lihtne kalaroog üllatas ootamatute lahendustega. / Mailiis Ollino/ Foto: Mailiis Ollino / Pärnu Postimees

Pärnu Postimehe toimetaja Siiri Erala:

"Jälgisin Marko Lumera väljamõeldud räimeroa valmimist kõrvalt. Ükski koostisosa ega töövõte polnud võõras, kuid ometi jõudis mõni roa osa taldrikule ootamatus vormis. Kartulist oli saanud lame vahvlit meenutav krõbedik, kalapuljongist kauni kollase värvusega kaste. Kuigi roa staariks oli räim, siis mulle kui eestlasele pakkus suurima maitseelamuse just kartulikrõbedik. Lihtsa töötlemise teel sai tavapärane toiduaine nauditava tekstuuri. Roas domineeris kalapuljongi-õunaäädika kastme hapukus. Õnneks oli kastet taldrikul küllalt vähe, et maitsemeeled tajuksid: kala maitsestamisel oli kokk jäänud moodsalt minimalistlikuks."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles