Ilmatark: Algav suvi tuleb mullusest jahedam (2)

Merilin Cherry
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Mailiis Ollino / Pärnu Postimees

Ilmatark Ilmar Tiismaa sõnutsi ei ole mais veel 20kraadist ilma oodata. "Soojakraadid jäävad see kuu parematel päevadel kusagil 15 kanti," avaldas Tiismaa.

Ilmatarga jutu järgi on järgmisel nädalal oodata kusagil 10–11 kraadi. "Meri peab veel soojenema, siis toovad lääne- ja edelatuuled meile sooja. Mais saab mõnusasti ringi jalutada, aga päevitada ja ujuda ma veel ei soovita," lausus Tiismaa.

Saabuvale suvele annab Tiismaa koolipoisi hinde. "Suvi tuleb keskmine või veidi jahedam. Eelmine aasta panin suvele hindeks 3+ või 4, sel aastal annan algavale suvele 3," hindas Tiismaa.

Tiismaa sõnade kohaselt ei ole pärast tavalisest soojemat talve kuuma suve oodata. "Usun, et tuleb selline vananaistesuvi, nii et eakatel inimestel tasub rõõmustada, eriti palavat ma ei ennusta," rääkis Tiismaa.

Tiismaa on jälginud suleliste käitumistki. "Linnud kiirustavad, teevad siin pesa ja munevad. Tundub, et tahavad Eestis oma pojad ikka ilusasti üles kasvatada. Järelikult peab sooja tulema!" pakkus ilmatark.

Tiismaa arvas, et esimesed soojemad suveilmad jõuavad Eestisse astronoomilise suve algusega juuni lõpu paiku. "Juuli ja august tulevad meil juba päris suvised, nii et pole hullu," märkis ta.

Ilmatark ennustab põllumeeste suve. "Teraviljadele peaks niiskust küllaga jätkuma. Kartuliga tuleb oodata, kuni toomingad on täiesti õites, õitseajal on veel vara kartulit maha panna. Praegu on karusmarjal ja toomingatel kõige rohkem lehti küljes, nii et ega see aeg kaugel ole!" teatas Tiismaa.

Tiismaa sõnutsi ei ole tänavune kevad olnud erakordne. "Jahedaid kevadeid on ju ennegi olnud. Mäletan, et üks aasta tuli mai keskpaigas isegi lumi maha, kuigi puud olid kõik juba lehes. Nii et sel kevadel pole viga midagi," tõdes ta.

Ilmar Tiismaa. / Foto: Urmas Luik, Pärnu Postimees
Ilmar Tiismaa. / Foto: Urmas Luik, Pärnu Postimees Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF
Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles