Audru tüdruk annetas juuksed haigetele lastele parukaiks

Teele Talve
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sandra ei kahetse, et otsustas juuksed maha lõigata, vaid tal on hea meel, et sai sel viisil kedagi aidata.
Sandra ei kahetse, et otsustas juuksed maha lõigata, vaid tal on hea meel, et sai sel viisil kedagi aidata. Foto: Mailiis Ollino

Pärast seda, kui 12aastane Sandra oli näinud saadet tüdrukust, kes haiguse tõttu juuksed kaotanud oli, teadis ta kohe, et annetab enda pikad kiharad sama probleemiga silmitsi seisvatele lastele parukate valmistamiseks.

Mullu septembris juhtus Audrust pärit Sandra Põldman televiisorist nägema Evelin Ilvese jutusaadet kaheksa-aastasest alopeetsiat põdevast Sara Sofiast, kes haiguse tõttu oli kaotanud juuksed, kulmud ja ripsmed. Lugu läks Sandrale väga hinge, mispeale ta otsustas juba samal päeval annetada juuksed, mida ta kooliminekust saati kasvatanud oli.

Sandra emale Hälis Alasoole tuli tütre soov positiivse üllatusena ja ta asus internetist otsima, kuidas juuste annetamine käib. Täpse info juuste äraandmise kohta leidis ta veebilehelt Sinu Juuksed.

“Seal oli kirjas, et juuksed peavad olema kammitult, patsiga hobusesabas. Lõigata tuli juukseid ülaltpoolt kummi, et need sassi ei läheks. Me panime igaks juhuks Sandral need lausa kahe kummiga kinni,” valgustas Alasoo, kuidas tütre juuksed poole meetri võrra lühenesid. “Mina hakkasin nutma, sest mulle meeldis talle patse punuda. Nüüd pole kellegi peal katsetada,” meenutas ema juustelõikamist praegu juba naerusui. “Pärast lõikamist pistsime juuksed ümbrikusse ja panime posti.”

Nüüdseks on Sandra juuksed kohale jõudnud ja tüdruku nimi annetajate nimistusse lisatud.

Otsust juuksed maha lõigata Sandra ei kahetse, vaid tunneb vahelduse üle hoopis rõõmu. Pealegi aitas ta sel viisil kedagi. Tüdruk on juba rääkinud, et kavatseb uuesti juuksed pikaks kasvatada, et need enne põhikooli lõpuaktust taas maha lõigata ja loovutada.

Loovutatud juuksed jõuavad Casabella ilusalongi, mille tegevjuht Ivo Tüksammeli jutu järgi tuli mõte juukseid parukate tarvis korjama hakata Eesti juuksurite ühendusel umbes pool aastat tagasi. “Oleme annetatud juukseid saanud tänu Eesti juuksurite ühendusele nüüd päris palju,” kostis Tüksammel.

Ühe paruka või proteesi tegemiseks läheb Tüksammeli teatel vaja enamasti kahe inimese juukseid. Paruka saab kätte kuuga ja proteesi valmimine võtab aega kolm kuud.

Kui parukat kujutab meist igaüks ette, siis mida kujutab endast juukseprotees? “Juukseprotees on nagu parukas, kuid selle eelis on, et see on valmistatud meditsiinilisest silikoonist ja inimese peakuju järgi. Tänu sellele tekib vaakum, mis aitab proteesi kindlalt peas hoida,” selgitas Tüksammal.

Juukseproteesi saab kasutada ujudes ja muul viisil sportides. Samuti annab proteesjuukseid sättida soengusse, värvida ja kasutada lokitange nagu oma juuste puhul.

Aga kuidas juuste annetamine alopeetsiat põdevat last aitab? “Selle abiga saavad lapsed parukalt ja proteesilt 20 protsenti soodustust,” vastas Tüksammel, kelle andmeil jäävad parukate hinnad muidu 800 euro kanti. Protees on aga kallim: hind algab 1260 eurost, seega on juuste annetamine tänuväärne tegevus.

Seni on salongiga ühendust võtnud ühe alopeetsiat põdeva lapse vanemad ja nüüd valmistatakse abivajajale juukseproteesi.

Mis on alopeetsia?

Alopeetsia (Alopecia areata) on levinud autoimmuunne nahahaigus, mis põhjustab juuste kadu peanahal ja kehal. Algab see tavaliselt ühe või mitme väikese, ümmarguse ja sileda laiguga peanahal ja süvenedes võib lõppeda kõigi juuste (Alopecia totalis) või kogu keha karvade (kehakarvad ja juuksed) väljalangemisega (Alopecia universalis).

Allikas: juuste akadeemia / www.sinujuuksed.ee

Kuidas juukseid annetada?

Annetatavad juuksed on vähemalt 25 sentimeetrit pikad ja soovitavalt värvimata-lokkimata.

Juuksed olgu päris, juuksepikendused ei sobi.

Loovutatavad juuksed peavad olema kokku seotud. Segamini läinud ja/või põrandalt kokku pühitud juuksed kahjuks ei sobi.

Kammige juuksed taha kuklasse ja kinnitage hobusesabasse.

Juuksed tuleb lõigata ülaltpoolt juuksekummi, siis on nad kohe kinnitatud ja võib olla kindel, et need pole sassi läinud.

www.sinujuuksed.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles