4H noored imetlesid Kihnus kultuuri

, 4H Suarõ Nuõrdõ juhendaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Juba pea aasta on Kihnus tegutsenud 4H klubi, mis võttis eelmise aasta lõpus eesmärgi korraldada 4H Kihnu kultuuripäevad. Suarõ Nuõrõd taotlesid raha rahvakultuuri keskuse taotlusprogrammist "Kihnu kultuuriruum 2015–2018".

Rahvakultuuri kodulehe järgi on programmi siht säilitada Kihnu ja Manija saare kultuuriline ja keeleline eripära, väärtustada mõlemat saart kui elupaika. Nii panidki noored kokku kolmepäevase kava, mille sekka kuulusid nii Kihnu tantsud, käsitöö kui ka ajalugu.

28. aprilli õhtul astusid Kihnu Virve praamlaeva pardale 4H klubid Pärnumaa eri kohtadest: Kärmed Tootsikad Tootsist, EAS Häädemeestelt, Dixie Lõpelt, Pärnjõe Semud Pärnjõelt, Positiivne Tõstamaalt, Squad Pärnu-Jaagupist ja Smile Koongast. Enne kella 19 jõudsid kõik praamiga Suaru sadamasse, kus laagrisi oodati kastiautoga, et nad rahvamajja viia. Esimesel õhtul avati üritus peale 4H laulu Kihnu laulugagi, pärast mida mängiti tutvumismänge ja indiaca`t.

Kui esimesel õhtul vedas ilmaga, ei saa sama öelda teise päeva kohta. Laupäeval tutvuti esmalt muuseumi ja saarega. Kastiautoga rahvamajast majakasse sõit kulges üsna tugevas vihmasajus. Muuseumis tutvustas Noodi Maie Kihnu tegemisi ja inimesi läbi aegade. Näiteks sai selgeks, miks on Kihnu kördid erivärvilised. Pärast lõunasööki alustati Kihnu tantsude õppimisega, tantsukavva kuulusid näiteks "Aissa" ja "Kalamees". Õpiti reinlendrit ja labajalavalssi. Võlu lisasid neiud akordionil. 29. aprill on rahvusvaheline tantsupäev, nii õppisid soovijad selgeks "Õige ja vasemba", mida filmiti ja saab ühingu Suarõ Nuõrõd Facebooki lehelt vaadata.

Pärnumaa 4H laagrites on kombeks, et keegi tuleb külla. Teisel õhtul jutustas noortega väliseestlane Nurme Silvia, kes nüüd juba pikalt Kihnus elanud. Noored tundsid end temaga vabalt: räägiti nii noore naise argitegemistest kui ka Kihnu ja Kanada erinevustest, peale selle jagati mõtteid. Õhtu jätkus säärepaelte ja ponimuste punuma õppimisega, kuid sellega päev veel ei lõppenud.

"Eesti mängu" eeskujul mängiti Kihnu mängu, kus tulid kasuks faktid, millest räägiti päeval nii muuseumis kui ka kastiautos. Öö eel võeti end klubide kaupa kokku, et jäljendada või teha oma versioon mõnest Järsumäe Virve loost. Tulemus oli meeleolukas.

Kolmandal päeval tehti head saare rahvale ja saarele: kõik pea 50 4H liiget võtsid osa "Teeme ära!" talgupäevast, mis saarel peeti nädala võrra varem. Noored jaotati eri külade vahel. Koristati ära teeääred ja vana rahvamaja plats. Kultuuripäevadel tegi süüa koolikokk Talvi, keda laagrilised enne viimast einet uhke lauluga tänama läksid ja kokal pisaradki sellega silma kiskusid.

30. aprilli viimane kastiautosõit kulges tiiruga rahvamajast sadamasse, et veel kaunist ümbruskonda näha. Selle jooksul võeti laulujuppegi üles.

Suarõ Nuõrõd loevad oma esimese piirkondliku 4H ürituse kordaläinuks ja jäävad ootama järgmist kohtumist klubikaaslastega. Samuti tänavad nad kõiki toetajaid nii kodusaarelt kui ka mandrilt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles