Teraapia trellide asemel säästab raha

Siiri Erala
, arvamustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Justiitsministeeriumi esindaja Jako Salla sõnutsi ei tohiks ükski noor sattuda kinnisesse erikooli ega vanglasse enne, kui pole proovitud mitmedimensioonilist pereteraapiat.
Justiitsministeeriumi esindaja Jako Salla sõnutsi ei tohiks ükski noor sattuda kinnisesse erikooli ega vanglasse enne, kui pole proovitud mitmedimensioonilist pereteraapiat. Foto: Peeter Langovits / Postimees / Scanpix

Halvale teele läinud noore ülalpidamine erikoolis või vanglas maksab Praxise vastse uuringu andmeil aastas kuni 29 400 eurot, ent trellide asendamine spetsiaalse pereteraapiaga aitaks kulusid ligemale seitse korda kahandada.

Mõttekojalt tellis vastava uuringu justiitsministeerium, mille eestvedamisel on 2015. aastast Eestis katsetatud USAst pärit mitmedimensioonilise pereteraapia (MDFT) toimimist seadusega pahuksisse läinud laste käitumise muutmiseks. Lääne piirkonnas, sealhulgas Pärnumaal on selle raames kuus kuud kestva teraapiaprogrammi läbi teinud 71 peret. Paljudes neist on olukord paranenud ja noorte riskikäitumine vähenenud.

“Enne oli mitmel spetsialistil tunne, et nende noortega pole midagi peale hakata ja peredega ei saa koostööd teha,” rääkis MDFT projektijuht Jako Salla. Tema hinnangul on just koostöö keerulises olukorras peredega suurim saavutus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles