Juhtkiri: Esimest korda elus ajalehte

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Postimees.
Pärnu Postimees. Foto: PP

Praegu on koolides õige aeg teha sügisel esimesse klassi astujate vanematega selgeks need koolijütsid, kelle nime ajakirjanduses avaldada ei tohi. Elu on läinud selliseks, et mõnel lapsevanemal võib tõesti olla väga kaalukaid põhjusi hoida oma lapse kooliteele asumine vaid asjaosaliste teada.

Ometi on uue eluetapi alustajate nimekirjade avaldamine kooliaasta alguse puhul olnud Pärnu Postimehes ilus traditsioon. Kooliteele astumine tähendab lapsepõlve ühe olulise etapi lõpu ja järgmise algust. Aastaid on paljud vanavanemad pannud selle lehenumbri albumi vahele, et edaspidi oleks, mida meenutades sirvida.

Nende nimistute koolidest kätte saamine ja põhjalik kontroll, et keegi välja ei jääks, on olnud vastutavale ajakirjanikule paras peavalu, sest ikka kipub sisse jääma koolis tekkinud täheapse, mida keerulisemad on tänapäeval pandavad nimed.

Möödunud aastal viitas linnavalitsuse haridusosakond isikuandmete kaitsele, millele toetudes otsustati nimekirjad avaldamata jätta. Pärnu Postimees polnud kade ja palus andmekaitse inspektsioonil piirangut selgitada.

Arvutiprogramm Arno peaks küsima vanematelt luba lapse nime lehes avaldada.

Selgus, et juhtus nagu ikka, kui pimedast agarusest saab selge ogarus: peljates lapsevanemaid, kellel võis olla põhjusi oma koolimineva lapse nime mitte avalikustada, mindi üldise keelamise lihtsamat teed. Nii polegi imestada, et läinud aasta 1. septembri lehes avaldasid linna koolidest uusikute nimekirja vaid Pärnu vabakool, Raeküla kool ja Pärnu Tammsaare kool.

Õnneks on tookordsest juhtumist õppust võetud ja koolid on kas kodukorra, hoolekogu otsuse või lapsevanematelt loa küsimisega selle probleemi endale lahendanud. Arvutiprogramm Arno peaks küsima vanematelt luba lapse nime lehes avaldada.

Inglise nali ütleb, et džentelmenist kirjutatakse lehes kolm korda: kui ta sünnib, abiellub ja sureb. Eestis on võimalusi leheveergudele sattuda tunduvalt rohkem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles