Laupäeval selgub Eesti liigirikkaim linnutorn

Eno-Gerrit Link
, veebilehe toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laupäeval, 13. mail ootavad kõikjal Eestis vaatlustornides huvilisi kogenud linnutundjad, kes tutvustavad sulelisi kõigile külastajatele.
Laupäeval, 13. mail ootavad kõikjal Eestis vaatlustornides huvilisi kogenud linnutundjad, kes tutvustavad sulelisi kõigile külastajatele. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Laupäeval, 13. mail ootavad kõikjal Eestis vaatlustornides huvilisi kogenud linnutundjad, kes tutvustavad sulelisi kõigile külastajatele. Üheskoos selgitatakse välja linnurikkaim vaatlustorn.

Tänavune kevad on hiline ja seepärast on lindude ränne alles täies hoos. Järgemööda hakkavad tagasi jõudma Aafrikas ja Aasias talvitunud linnud, mistõttu võib nüüd ühe hommikuga kohata tornis isegi sadakonda linnuliiki. Möödunud aastal võitis Kabli torn 111 liigiga.

"Tornide linnuvaatluspäev on suurepärane viis, kuidas veeta üks meeldejääv hommik lindude seltsis. Ärkamine on küll nädalavahetuse kohta varasevõitu, aga pingutus tasub end ära. Ütlemata ei tasu jätta, et linnuvaatlused tekitavad hasarti. Kõige parem on tornide vaatluspäevale minna veel sõprade või perega, et üheskoos oma häid emotsioone jagada," kommenteeris linnuvaatluspäeva koordinaator Kristiina Kübarsepp.

Juhendajaga saab viimistleda oma linnutundmisoskusi ja avaneb võimalus kohata haruldasemaid rändureid. Juhendajaga tornide asukohad, külastusajad ja lisainfo leiab Eesti ornitoloogiaühingu kodulehelt.

Tornide külastamiseks end registreerima ei pea ja üritus on tasuta.

Pärnus saab tornude linnuvaatluspäeval kaasa lüüa Hirve tänava vaatlustornis, kus huvilisi oodatakse kell 5.50–7.30 ja rannaraja tornis kell 8–9. Mõlemas paigas võtab linnuvaatlushuvilisi vastu ornitoloog Eedi Lelov. Linnuvaatlusele tulijatel soovitatakse panna selga soojad riided ja võtta kaasa binokkel.

Linnuvaatluspäeval saab osaleda omal käelgi. Selleks tuleb laupäeval minna mõnda torni ja kirja panna kõik nähtud-kuuldud linnuliigid ja saata andmed ornitoloogiaühingule. Nii selgubki linnurikkaim vaatlustorn.

Ornitoloogiaühing korraldab tornide linnuvaatlust juba seitsmendat aastat. Selle ürituse eesmärk on pakkuda kõigile võimalust külastada vaatlustorne nii, et hea optika puudumise või vähese linnutundmisoskuse tõttu ei jääks nähtud sulelised määramata. Samuti on mai üks paremaid aegu, et kohata võimalikult palju liike samal ajal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles