Euroopa eesistumisest noortele

, Pärnu ühisgümnaasiumi G2.b klassi õpilane
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu ühisgümnaasiumi külastas maaeluministeeriumi eurokoordinatsiooni osakonna juhataja Madis Pärtel ja pidas sel teemal loengu.
Pärnu ühisgümnaasiumi külastas maaeluministeeriumi eurokoordinatsiooni osakonna juhataja Madis Pärtel ja pidas sel teemal loengu. Foto: Erakogu

Pärnu ühisgümnaasiumi külastas maaeluministeeriumi eurokoordinatsiooni osakonna juhataja Madis Pärtel ja pidas sel teemal loengu.

Projekti raames tutvustati noortele, mis ootab Eestit ees Euroopa Liidu eesistujariigina aasta teises pooles. Teatepulga annab 1. juunil üle Malta ja Eestilt võtab selle omakorda aasta lõpus üle Bulgaaria. Eesistuja roll on kujundada nõukogu seisukohad kõigi liikmesriikide huve arvesse võttes, jäädes ise neutraalseks. Enne eesistumist valmib Eesti programm, mis sisaldab kõiki olulisi teemasid, millele Eesti rohkem tähelepanu tahab pöörata. Eesti peaülesanne sel ajal on hoida EL ühtse ja otsustusvõimelisena.

Loengu käigus said kuulajad ülevaate ELi tekkest ja toimimisest. Pärtel andis noortele edasi oma kogemusi ja julgustas neil olla avatud uutele mõtetele. Peale motiveeriva kõne ja slaidiesitlust said õpilased ülesande klassikaaslastele maha müüa oma põllumajandustoode. Mängu mõte oli noortele selgitada ELi eesistumise tööprotsessi. Pärtel võrdles seda mängu eesistumisega, kuid tähtsate ja keerulisemate otsuste asemel arutasid noored, kas kasulikum on kartul, banaan või borš. Lõpuks võeti pakutud ideed kokku ja jõuti kompromissile: kartuli-banaani-boršisegu. Kuigi eesistumisel toitudega ei eksperimenteerita, jõutakse seal otsusteni, mis mõjutavad Euroopat.

Loengu lõpus kinkis Pärtel koolile lauamängu "Agricola", et noored saaksid oma põllumajanduslikke teadmisi proovile panna.

Pärtel soovitas noortel kuulata oma südant, usaldada sisetunnet ja teha seda, mis endale meeldib.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles