Pärnu Postimehe parimaks kaasautoriks valiti loodusfotograaf

Eno-Gerrit Link
, veebilehe toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väikese Jannseni ehk Pärnu Postimehe preemia pälvib tänavu ajalehe loodusfotograaf ja -vaatleja Karl Adami, kes lehe looduskülje nägu ja sisu on kujundanud ligemale kaks aastat. Pildil Adami pildistatud vesipapp.
Väikese Jannseni ehk Pärnu Postimehe preemia pälvib tänavu ajalehe loodusfotograaf ja -vaatleja Karl Adami, kes lehe looduskülje nägu ja sisu on kujundanud ligemale kaks aastat. Pildil Adami pildistatud vesipapp. Foto: Karl Adami

Väikese Jannseni ehk Pärnu Postimehe preemia pälvib tänavu ajalehe loodusfotograaf ja -vaatleja Karl Adami, kes lehe looduskülje nägu ja sisu on kujundanud ligemale kaks aastat. Selle ajaga on tema sulest ilmunud üle poolesaja loo.

Adami kirjutab sisukalt ja targalt. Tema fotod on kõnekad ja meisterlikud. Nii mõnigi hea pilt on valminud pika passimise ja ootamise tulemusel. Lugejad ootavad ja hindavad neid lugusid ja pilte.

Palju inspiratsiooni lugudeks leiab loodusemees Vändra metsade keskelt, vanavanemate talumaadelt ja kodukülast, mille looduse liigirikkus pakub rohkelt kirjutamisainest.

Adamile tuli tunnustus toreda üllatusena, sest looduslood pole ajakirjanduses tema arvates just kõige populaarsem žanr.

Enese väljendamine looduslugude kaudu tähendab Adamile omamoodi missiooni. "Mul on väga hea meel, et mulle anti võimalus loodusest kirjutada. Rõõmu valmistab see, et olen oma lugudele palju positiivset vastukaja saanud. Mõnigi lugeja on ühendust võtnud ja lugude kohta lisainfot küsinud," rääkis ta.

Adami eesmärk pole kirjutada loodusest probleemlugusid, vaid seda tutvustada. "Olen aru saanud, et jutustada tuleb lihtsas ja arusadavas keeles. Erialakeel ja teaduslik lähenemine jäägu teadusajakirjadele ja -blogidele. Nendest saab huvi korral alati juurde uurida," arvas ta.

Väikese Jannseni preemia tänavune laureaat teenib praegu aega kaitseväes ja nii tihti, kui hing ihkab, loodusesse ei pääse. "Õnneks saan ajateenistuses tegelda samalaadsete asjade ehk filmimise ja pildistamisega ning kätt soojas hoida, aga sõjaväes on oma kord ja nii palju, kui tahaksin, loodusesse vaatlema ei pääse," seletas Adami. Lisades, et püüab siiski looduses toimuval jõudumööda silma peal hoida. "Kirjutada saan vabal ajal. See on hea võimalus kaitseväe rutiinist eemale saada," märkis Adami.

Adami lemmikkuu on mai, sest siis hakkab loodus linnulaulust rõkkama. "Õnneks on tänavune kevad külm olnud, linnud tulevad hiljem ja mu süda väga verd ei tilgu," tõdes ta.

Mullu sai väikese Jannseni preemia Pärnu Postimehe kauaaegne ajakirjanik Urmas Hännile, kes ka pensionilejäänuna lehe arvamusküljel sagedasti sõna võtab.

Pärnu linna tänavuse Johann Voldemar Jannseni nimelise auhinna pälvib tänavu linnavalitsuse haridus- ja kultuuriosakonna üldhariduse peaspetsialist Virve Laube.

Wendre haridus- ja kultuuripreemia pälvib Jana Trink, kes on SA Pärnu Vabahariduskeskuse juhatuse liige ja omanimelise erakooli asutaja-juht. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles