Päästjate käed-jalad olid kulupõlengute tõttu tööd täis

Teele Talve
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kulupõleng. Pilt on illustreeriv.
Kulupõleng. Pilt on illustreeriv. Foto: Mailiis Ollino

Pärnumaa päästjad said nädalavahetuse jooksul kulupõlengute kustutamiseks seitse väljakutset.

Reedest pühapäevani olid Pärnumaa päästjatel käed-jalad kulupõlengute kustutamisega tööd täis. "1. maist on Lääne päästekeskuse haldusalal puhkenud 104 tulekahju väljaspool hoonet, 36 neist Pärnumaal," avaldas Lääne päästekeskuse kommunikatsioonijuht Kristi Kais.

Kui peamiselt said nädalavahetusel tekkinud kulupõlengud alguse lõkkest, arvatakse ühel juhul süüdlaseks olevat hoopis traktor, mille mootorist välja lennanud säde põhjustas kulu süttimise.

Lääne päästekeskuse tulekahju tekkepõhjuste väljaselgitamise peainspektor Karmo Näkk tuletas meelde, et küttekoldevälist tuld tehes tuleb järgida kõiki tuleohutusnõudeid ja tuule kiirust. Mingil juhul ei tohi unustada ümbrust. "Nimetatud juhtumitest on suur osa alguse saanud lõkkest, millest lendlev säde on süüdanud kuivanud taimestiku ja põhjustanud kulupõlengu," kõneles Näkk, lisades, et aastate lõikes on kulupõlengute tagajärjel hukkunud inimesed, hävinud hooned ja sõidukid, samuti mets.

"Enne tiku tõmbamist tuleks mõelda, kas lõkke tegemine ajal, kui roheline ei ole veel jõudnud läbi kasvada, on ilmtingimata vajalik. Peame mõtlema, et kas just täna lõkke põletamine on ülitähtis, et oleme selle nimel valmis ohtu seadma nii inimesed kui vara," koputas Näkk inimeste südametunnistusele.

Nädalavahetuse kulupõlengud

12. mail kell 18.44 käisid päästjad Sindis Supluse tänaval kustutamas pea 500 ruutmeetri suurust kulupõlengut.

12. mail kell 15.31 sai häirekeskus teate, et Sindis Pärnu maanteel põles oksahunnik ja läheduses asuvad kuurid. Päästjad kustutasid põleva oksahunniku.

13. mail kell 16.02 sai häirekeskus teate tulekahjust Audru vallas Soomra külas Kasekese ühistus. Kui päästjad saabusid, põles kulu ja tuleoht ähvardas mitut lähedal asuvat hoonet. Päästjad alustasid hoonete kaitsmise ja kulu kustutamisega. Põleng kustutati kell 17.13. Esialgsetel andmetel sai tulekahju, mis ohustas kokku kolme hoonet, alguse lõkkest.

13. mail kell 15.26 sai häirekeskus teate kulupõlengust Audru vallas Soomra külas. Teataja sõnutsi põles kulu. Kui päästjad saabusid, selgus, et põles umbes hektar pinnast, metsanoorendikku, buss ja sõiduauto. Tulekahju kustutati kell 16.03. Esialgsetel andmetel võis tulekahju alguse saada traktori käivitamisest.

14. mail kell 11.16 käisid päästjad hõõguvaid lehti kustutamas Pärnu-Jaagupis Männi teel.

14. mail kell 12.12 sai häirekeskus teate kulupõlengust Sauga vallas Eametsa külas Kukeküla teel, kus umbes 20x20 meetri suurusel alal pinnas. Kui päästjad kohale jõudisd, ohustas põleng kuusehekki ja sodihunnikut. Tulekahju kustutati kell 12.46.

14. mail kell 12.35 sai häirekeskus teate kulupõlengust Audrus Muti ringteel, kus põles umbes 100x100 ruutmeetrit pinnast. Tulekahju sai esialgsetel andmetel alguse lõkkest.

Allikas: päästeamet

Lõkke tuleohutusnõuded

Tehke lõket mittesüttival pinnal, ärge jätke seda järelevalveta ja hoidke käepärast ämber veega või tulekustuti.

Alla ühemeetrine lõke peab paiknema hoonetest vähemalt kaheksa meetri kaugusel.

Üle ühemeetrine lõke peab paiknema hoonetest vähemalt 15 meetri kaugusel.

Ärge tehke tuulise ilmaga lõket.

Kulu põletada on keelatud.

Allikas: päästeamet

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles