Linnuvaatluspäeval konkureeris 20 torni

Eno-Gerrit Link
, veebilehe toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Linnuvaatlustorn. Foto on illustreeriv.
Linnuvaatlustorn. Foto on illustreeriv. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Laupäeval, 13. mail toimus tornide linnuvaatluspäev, mil vaatlejad selgitasid välja liigirikkaima vaatlustorni. 20 torni konkurentsis võitis tänavu Haapsalu linnutorn, kus kohati 79 liiki sulelisi. Ühtekokku kuuldi-nähti 159 liiki linde. 

Pärnus vaadeldi laupäeval linde Hirve tänava tornis, kus täheldati 45 liiki sulelisi, rannaraja vaatlustornis märgati 24 linnuliiki.

Seitsmendat korda toimunud tornide linnuvaatlus jääb meelde soodsate vaatlusoludega. Ilm oli päikeseline ja hea nähtavusega, nõrk tuul soodustas lindude rännet ja hõlbustas linnuhäälte kuulmist. Seepärast pakkus merelinnale Haapsalule tugevat konkurentsi sisemaal Lämmijärve kaldal Lüübnitsa vaatlustorn, kus kohati 77 liiki. Kolmandale kohale jäi Vihasoo torn Lahemaal 70 linnuliigiga. 

Haruldustest kohati Tellingumäe tornis puna-harksaba ning Aardlas ja Sakas punakael-laglet. Ässliike ehk neid, keda kohati vaid ühes tornis, oli koguni 33. Nende seast leiab nii äsja rändelt naasnud linde (karmiinleevike, väike-kärbsenäpp, lõopistrik), aga ka koguni koduvarblase, keda kohati vaid Haapsalus. Põhjus on selles, et Haapsalu linnutorn asub ainsana linnalises keskkonnas, samal ajal kui ülejäänud torne ümbritsevad loodusmaastikud.

Põnevamatest linnuliikidest jäid Pärnus hommikustele vaatlejatele silma hahk, kuldhänilane ja piiritaja, samuti kaldapääsuke, suitsupääsuke, ristpart, merisk. Rooväljal oli kuulda hüüpi ja põõsastikus laksutas ööbik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles