KIK valis Maakonnasipelgad

Eno-Gerrit Link
, veebilehe toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnumaal valiti parimaks keskkonnaprojektiks Kaisma Suurjärve puhkeala matkaraja rekonstrueerimine.
Pärnumaal valiti parimaks keskkonnaprojektiks Kaisma Suurjärve puhkeala matkaraja rekonstrueerimine. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Keskkonnainvesteeringute keskus (KIK) valis kõigis maakondades nädal aega kestnud rahvahääletuse abil Maakonnasipelgad ehk parimad enda rahastatud keskkonnaprojektid.

Kokku andsid inimesed Maakonnasipelga konkursil üles seatud 75 keskkonnaprojektile KIKi Facebooki lehel 2674 häält. Esindatud on projektid raudteetaristu ja veemajanduse projektidest kooliprogrammideni.

Pärnumaal valiti parimaks keskkonnaprojektiks Kaisma Suurjärve puhkeala matkaraja rekonstrueerimine.

KIK korraldas Maakonnasipelga konkurssi seitsmendat korda. Nominendid pakkusid välja KIKis projektidega tegelevad inimesed üle 1000 projekti hulgast, mis möödunud aastal lõpetati. Nende hulgast leiab nii riigisisesest keskkonnaprogrammist kui ka eurorahadest ellu viidud projekte. Oma lemmiku sai KIKi Facebooki lehel valida eelmisel aastal joone alla saanud keskkonnaprojektide hulgast. Võitjaks tulid projektid, mis said enim hääli. Hääletamisele piiranguid ei seatud ja toetada võis mitut projekti.

Rahvas valis Maakonnasipelgateks Ida-Virumaal Mäetaguse valla Pagari mõisa pargi puistu korrastamise; Valgamaal Tõrva gümnaasiumi õppeprogrammi "Loodus tunneb meid, kas meie teda tunneme?"; Viljandimaal Kärstna mõisa rahula kivisillla ja kiviaia taastamise; Võrumaal Rõuge Ööbikuoru omanäolise vaatetorni rajamine ja külastuskompleksi korrastamine; Tartumaal jäätmeautoklaavi soetamine tervishoius tekkivate nakkusohtlike jäätmete käitlemiseks; Põlvamaal Maaritsa küla vee-ja kanalisatsioonivõrgu rekonstrueerimine ja Läänemaal keskkonnahariduslikud programmid maakonna hariduslike erivajadustega lastele ja puuetega inimestele.

Keskkonnasipelgateks said Saaremaal ühisgümnaasiumi välilaager; Jõgevamaal loodusainete aktiivõppetunnid Jõgeva põhikoolis; Järvamaal Vana-Veski paisust kalapääsu tegemine; Harjumaal Kehra raudteepeatuse ühendamine eri liikumisviisidega; Raplamaal Kuusiku Altveski vesiveski paisule kalapääsu rajamine; Lääne-Virumaal Kadrina katlamajale suitsugaaside pesuri paigaldamine ja Hiiumaal Suuremõisa pargi rekonstrueerimine.

Mullu lõpetati maakondades 1189 keskkonnaprojekti, mida KIK toetas kokku 188 510 536 euroga. Nende hulgas oli mastaapseid veemajanduse ja trammitaristu projekte, mille teostamine kestis mitu aastat.

KIK peab Maakonnasipelgaid meeles teemakohase tänutahvliga, mille annavad projektide elluviijatele üle asutuse maakondlikud esindajad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles