"Pealtnägija": haruldased Saarde valla hobused jäid maast ilma

Martin Laine
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Enn Tomson ja hobused.
Enn Tomson ja hobused. Foto: Mailiis Ollino / Pärnu Postimees

Kuus aastat tagasi heade kavatsustega alustatud projekt asustada Eestisse siin varem tundmatu koniku tõug lõppes sel kevadel suure pahandusega, kus paljuski hobuseid hooldava MTÜ enda valearvestuste ja halva asjaajamise tõttu jäi nende sajapealine hobusekari maast ilma ning uitab pahatihti küla peal, vahendas "Pealtnägija".

Hobusepidaja Enn Tomson sõlmis aastaid tagasi Hollandi MTÜ-ga lepingud, et pidada haruldasi konikuid.

Ligi 120hektariline kaitseala, kus Tomson loomi peab, on riigimaa. Kuni 2014. aastani oli tal maa kasutamise kokkulepe maavalitsusega, kes andis territooriumi sisuliselt tasuta, kuid enam kui kolm aastat tagasi läks kogu kaitseala Riigimetsa Majandamise Keskuse (RMK) kätte, kes korraldas poolloodusliku ala majandamiseks valikpakkumise.

Kolme konkurendi hulgast pakkus kõrgeima rendihinna – suisa 53 eurot hektarist aastas – MTÜ Maaveise Kaitse Ühing, kuhu ka Tomson kuulub. Tagantjärele selgub, et see oli valearvestus, sest ületas odavaimat pakkujat lausa 50 korda.

Hind osutus ülejõu käivaks: Tomsoni MTÜ-l kogunes aja jooksul tuhandetesse eurodesse ulatuv rendivõlg ja RMK lõpetas lepingu.

Loe pikemalt siit!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles