Liivi lahe reidil alustati üheksa menetlust

Eno-Gerrit Link
, veebilehe toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalurite võrgud. Foto on illustreeriv.
Kalurite võrgud. Foto on illustreeriv. Foto: HENN SOODLA/PRNPM/EMF

Keskkonnainspektsiooni ja politsei kahepäevane ühisoperatsioon Liivi lahel näitas, et püüginõuete täitmine on mõnevõrra paranenud, kuid silmasuuruse ja püüniste vahekaugusega esineb siiski probleeme. Tuvastatud rikkumiste põhjal on alustatud üheksa süüteomenetlust.

"Ühisoperatsiooni lõpuks kogunes siiski mitu rikkumist. Lubatust väiksema silmasuurusega seoses alustati kaks kriminaalmenetlust (juhtumid, millega kaasnes märkimisväärne keskkonnakahju) ja kaks väärteomenetlust. Nõutust väiksema vahekauguse tõttu algatati viis väärteomenetlust," avaldas keskkonnainspektsiooni kalakaitseosakonna juhataja Indrek Ulla.

"Kuna osa kontrolliandmetest vajab veel töötlemist ja uurimist, pole välistatud, et menetluste arv võib suureneda," lisas Ulla.

85 püügivahendi puhul ilmnes tähistamise ja märgistamise probleeme, kuid need loeti vähetähtsaks rikkumiseks ja menetlust ei järgne. Küll suheldakse kõigi omanikega (85 mõrra peale 40 omanikku) ja antakse suuline korraldus püügivahendid nõuetega vastavusse viia.

Samuti kontrollisid inspektorid koos veterinaar- ja toiduameti ametnikega kala lossimist sadamates. Rikkumisi ei tuvastatud.

"Liivi laht on väga suure intensiivsusega püügipiirkond ja siin on oluline, et kalavaru kaitseks kehtestatud reeglitest kinni peetaks. Ühisreidid annavad püügist tervikpildi ja kindlasti on plaanis kontrolli jätkata," märkis Ulla.

Pärnu politseijaoskonna juhtivpiirivalvur Janek Pinta ütles, et politsei osa kontrollaktsioonis oli sekkuda juhul, kui mõnel veesõidukil tuvastatakse puudused ohutusvarustuses või kui alust on asunud tüürima ebakaine isik. "Veeliiklus oli neil kahel päeval võrdlemisi hõre ja selles vaates möödus operatsioon politseile edukalt, kuna eelmainitud rikkumisi ei tuvastatud," võttis Pinta reidipäevad kokku.

Juhtivpiirivalvur lisas, et kuna Pärnu laht on atraktiivne püügipiirkond, on püüniste korrektne tähistus ja paigaldus tähtis, tagamaks ohutu veeliiklus. "Ka merele vaba aega veetma tulnud inimestele peaks liikumisruumi jääma."

Teisipäeval ja kolmapäeval toimunud ühisoperatsioonis osales kolme ametkonna peale poolsada inimest. Merel kontrollis üheksa ujuvalust, sealhulgas patrull-laev Valve.

Mitme ametkonna jõududega suuroperatsioon toimus Liivi lahel kolmandat korda ja seda toetas keskkonnainvesteeringute keskus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles